ВАКЦИНАЦИЈОМ ПРОТИВ ХПВ

Др Катарина Боричић из Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” одржала је предавање о имунизацији против хуманог папилома вируса, за здравствене раднике Поморавског округа. Домаћин је био ЗЗЈЗ “Поморавље”, Ћуприја.

Од недавно је у Србији доступна вакцина против ХПВ за децу од девет до 19 година. Вакцина је бесплатна и дистрибуирана је у све домове здравља где се и врши имунизација.

Ово је једна од најбезбeднијих вакцина и даје се у најразвијенијим земљама света. Она штити од малигних болести, конкретно од рака глића материце – рекла је др Катарина Боричић. Она је нагласила да од ове малигне болести у нашој земљи годишње оболи око 1.100 жена а умре око 500, што је у развијеним земљама незамисливо. Вакцинација је један од начина превенције – рекла др Боричић.

ХПВ је врло честа инфекција и свако ко је сексуално активан дошао је у додир са овим вирусом. Један од начина заштите је и давање вакцине пре ступања у сексуалне односе. Зато је и одабран овај узраст јер је у том добу вакцина најделотворнија – нагласила је др Катарина Боричић.

Већ 30 посто вакцина у Србији је дато. Свако ко жели да вакцинише своје дете против ХПВ треба да се обрати изабраном педијатру.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.