ВАКЦИНАЦИЈОМ ПРОТИВ ХПВ

Др Катарина Боричић из Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” одржала је предавање о имунизацији против хуманог папилома вируса, за здравствене раднике Поморавског округа. Домаћин је био ЗЗЈЗ “Поморавље”, Ћуприја.

Од недавно је у Србији доступна вакцина против ХПВ за децу од девет до 19 година. Вакцина је бесплатна и дистрибуирана је у све домове здравља где се и врши имунизација.

Ово је једна од најбезбeднијих вакцина и даје се у најразвијенијим земљама света. Она штити од малигних болести, конкретно од рака глића материце – рекла је др Катарина Боричић. Она је нагласила да од ове малигне болести у нашој земљи годишње оболи око 1.100 жена а умре око 500, што је у развијеним земљама незамисливо. Вакцинација је један од начина превенције – рекла др Боричић.

ХПВ је врло честа инфекција и свако ко је сексуално активан дошао је у додир са овим вирусом. Један од начина заштите је и давање вакцине пре ступања у сексуалне односе. Зато је и одабран овај узраст јер је у том добу вакцина најделотворнија – нагласила је др Катарина Боричић.

Већ 30 посто вакцина у Србији је дато. Свако ко жели да вакцинише своје дете против ХПВ треба да се обрати изабраном педијатру.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП