ОПЕРА ЈЕ СУПЕР!

Езопову басну „Цврчак и мрав” удружење уметника „Високо Ц” представило је кроз дечју оперу, кроз сликовито и разиграно урађене сцене у којима се поред цврчка и мрава појављује и шумска вила. Снажна поука коју басна носи за наше саговорника могла би да се сажме у неколико речи: буди добар и добрим ће ти се вратити. За већину деце ово је била прилика да по први пут погледају оперу а у једном су се сложили: оваквих представа треба да је много више.

Деца нас прихватају одлично, ово баш и није класична опера. Ми смо направили музичке приче само што их изводе оперски певачи. Ми певамо, играмо, певамо, глумимо и јиш намсе није десило да неко дете током извођења заплаче. Опера је најкомплекснија форма која је икада написана, а оваква извођања бајки која трају нешто мање од 30 минута, што је сасвим довољно да држи пажњу деце, најбољи су начин да их упознамо са опером и да касније деца постану стална публика на оваквим представама, каже Бранислав Цвијић, и додаје да им је велико задовољство што су поново у Ћуприји и наступају на фестивалу Раванелиус уз најаву да их можемо очекивати и наредне године.

Асамбл је сачињен од вокалних педагога, од оперских певача солиста опере у Новом Саду. Удружење уметника Високо Ц постоји од 2015. године и до сада су урадили  11 представа за најмлађе, углавном за узраст 2 до 11 година, које су до сада изведене више од 1000 пута. Зачетници су опере за децу писана на тему српске бајке, попут Баш челика, Чардака ни на небу ни на земљи, У Цара Тројана козије уши, У лажи су кратке ноге. Поред српских бајки, обрадили су представе које су класичне бајке, попут Црвенкапе, Снежане и 7 патуљака, која је изведена на првом Раванелиусу и сад басне “Цврчак и мрав”.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП