ВАТРОГАСЦИ АПЕЛУЈУ НА ОПРЕЗ ТОКОМ ГРЕЈНЕ СЕЗОНЕ

Зимски период, када је у току грејна сезона по правилу карактерише повећан број пожара на стамбеним објектима. Током прошлогодишње грејне сезоне, која је трајала од 15. октобра до 15. априла, Ватрогасно спасилачке јединице на територији Поморавског округа, забележиле су 131 пожар, у којима је 9 лица повређено, једно лице изгубило живот, док је приликом гашења пожара, један ватрогасац-спасилац повређен.

Неисправни или неочишћени димњаци, непажња приликом ложења пећи на чврсто гориво, неисправне електроинсталације, остављање грејалица или њихово покривање, само су неки од узрока избијања пожара у зимском периоду, нагласио је капетан Горан Радосављевић, командант Ватрогасно спасилачког батаљона у Јагодини и  апеловао на грађане да пре грејне сезоне, очисте димњаке и спреме ложишта за грејну сезону.

Још једном је упућен апел пољопривредницима да не пале жетвене остатке, што је према његовим речима, поред неодговорног понашања људи током боравка у природи, најчешћи узрочник пожара на отвореном.

Само током овог месеца имамо чак 125 интервенција, од чега 93 пожара на отвореном. Ватрогасно спасилачки батаљон у протекле две недеље, гасио је пожаре на површинама од готово 10 хиљада хектара, а ватрена стихија је на две локације захватила и парцеле од по 2 хектара са необраним кукурузом, док је у једном сеоском домаћинству, због паљења сувог растиња изгорела штала, каже Радовановић.

Радовановић напомиње да је најчешћи узрочник пожара на отвореном,паљење растиња и неодговорно понашање људи током боравка у природи и подсећају да је Чланом 50, Закона о заштити од пожара забрањено паљење биљних остатака, стрњика и осталог отпадног биљног материјала, а за непоштовање те одредбе, за правна лица запрећена је казна од 300.000 до милион динара, док за физичка она износи 10.000 динара.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП