ВАЗДУХ У ПОПОВЦУ ПРЕКОМЕРНО ЗАГАЂЕН ДВЕ ГОДИНЕ ЗАРЕДОМ

Национална еколошка асоцијација (НЕА) 1. јануара објавила је извештај о квалитету ваздуха у Србији током 2021. године, из ког се види да је ваздух у Поповцу код Параћина чак 130 дана био прекомерно загађен због присуства суспендованих честица ПМ10.  

Овај извештај ослања се на податке Агенције за заштиту животне средине добијене са мерне станице у Поповцу који су алармантни, ако се узме у обзир да је током годину дана дозвољено свега 35 прекорачења дневне граничне вредности по здравље штетних честица ПМ10.

О томе да је ваздух у овом месту све загађенији сведочи и поређење са подацима из претходних година, по којима је током 2019. регистровано 37, а  током 2020. чак 83 прекорачења дневне граничне вредности. У Поповцу је 2021. прекорачена и годишња гранична вредност ПМ10 честица – износила је 50,5 микрограма по кубном метру ваздуха, а дозвољена количина у Србији је 40 (по новим препорукама Светске здравствене организације граница је спуштена на свега 15).

Коментаришући извештај, дипломирани правник Владан Вугделија, који већ годинама прати аерозагађење у Поповцу, као знак за узбуну наводи чињеницу да Поповац у односу на друга места у којима се загађење мери предњачи по броја дана са прекорачењем суспендованих честица током топле сезоне, што одудара од типичног.

Према његовим речима, укупној емисији ПМ10 честица највише доприносе индивидуална ложишта (око 50%), што значи да је загађење веће у хладној половини године, односно у периоду од октобра до марта. Тако у првих десет места по загађењу ПМ10 честицама у Србији (не рачунајући Поповац), број дана са прекорачењем граничних вредности од априла до септембра чини свега 10 одсто укупног броја, а у три места није забележен ниједан дан са прекорачењем. Међутим, у овом параћинском месту број “црних” дана у периоду када нема грејања износи чак 44 одсто, а средња вредност концентрације ПМ10 честица је већа лети него зими.

Вугделија истиче да наведени подаци потврђују присуство спорних честица у ваздуху током целе године, те да стога треба открити шта изазива оволико загађење ван грејне сезоне. Упоређујући измерен ниво главних загађивача, честица ПМ2.5 и ПМ10 са дневним вредностима препорученим од стране СЗО, закључује се да је у 2021. у Поповцу чак 232 дана концентрација честице ПМ2.5 била већа од дозвољене, а честице ПМ10 152 дана. То поповачки ваздух две године заредом сврстава у трећу категорију, као прекомерно загађен.

 

 

 

 

Фото:    илустрација

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП