ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЖЕНА ЗА БЕСПЛАТНЕ УЛТРАЗВУЧНЕ ПРЕГЛЕДЕ ДОЈКИ

Рак дојке је најчешћи малигни тумор код жена, од кога у Србији годишње оболи 4.000 жена, а 1.600 изгуби животну битку. За успешно лечење малигног тумора, рано откривање је од пресудног значаја. Како би скренули пажњу на значај раног откривања рака дојке, удружење Жена уз жену, покренуло је акцију бесплатних ултразвучних прегледа, а караван овог викенда борави у Ћуприји.

Ово је наш четврти караван по реду, први пут смо у Ћуприји. Интересовање жена је заиста велико, што је за сваку похвалу. Ултразвук је једна неинвазивна метода, а морам да нагласим да је то метода која је сензитивна за жене у млађој старосној групи, дакле жене млађе популације, до 40. године живота. Препорука је да свака девојка већ од 22 године, треба да уради први превентивни ултразвучни преглед, а даме након 40 године, мамографски преглед, каже др Зорица Ђорговић, радиолог
Иако су статистички подаци обољевања жена од карцинома дојке поражавајући, докторка Ђорговић каже да је за многе жене ово био први ултразвучни преглед који су у животу обавиле.
Жене које желе да се прегледају не треба да носе са собом никакву документацију нити здравствену књижицу. Караван “Буди храбра-прегледај се” на градском тргу биће стациониран и у недељу, 9. априла.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП