ВОЈСКА СРБИЈЕ ТЕСТИРА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ РАКЕТНОГ НАОРУЖАЊА

Припадници Мешовите артиљеријске бригаде и Техничког опитног центра Војске Србије извели су на продуженом рејону полигона Пасуљанске ливаде испитно ракетно гађање модуларним системом “ОГАЊ” са оклопљеном кабином.

У питању је модуларни самоходни вишецевни лансер ракета од 122mm. Врло је мало места у Европи где се може извести гађање домета 40 километара, Ово није прво гађање које је модуларни “ОГАЊ” извео са ракетама G2000, али је прво у Србији на највећем домету. Врло је важно испитивати нове генерације наоружања и пружити могућност Војсци Србије да усавршава дејства са њима – истакао је др Ненад Милорадовић, в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе.

“Прва фаза модернизације система “ОГАЊ” већ је завршена и он се серијски производи. Ово је друга фаза, што значи да је модуларни “ОГАЊ” оружје које је доживело значајнију трансформацију, има оклопљену кабину и могућност да гађа свим врстама невођених артиљеријских пројектила које производи и које ће тек производити наша индустрија. Такође има могућност да гађа вођеним артиљеријским пројектилима”, рекао је Милорадовић.

Потпуковник Предраг Пухача из Управе за развој и опремање Генералштаба Војске Србије истиче да су постигнути добри резултати гађања.

“Постигли смо добре резултате. Оруђе и ракета су у фази развоја и у фази усвајања ракете у наоружање Војске Србије. Користиће се за гађање на великим даљинама, око 40 километара, што је врло респектабилно у односу на претходну која је била максимално до 24 километра.”

 

This slideshow requires JavaScript.

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП