ДРУГА ФАЗА ИСТРАЖИВАЊА НА ЛОКАЛИТЕТУ ХОРЕУМ МАРГИ

У току је друга фаза археолошких ископавања на локалитету Хореум Марги, на простору североисточне куле римског града.

Највећи и најтежи део посла одрађен је у првој фази, када су уклоњене конструкције које су спречавале да се дође до археолошких хоризоната. Након што је то урађено, већи део бедема је откривен, кула је отворена и терен је припремљен за даља археолошка истраживања, каже Марија Каличанин Крстић, археолог и вођа пројекта.

“Нама је циљ ове године да цео простор иза зграде музеја спустимо на антички хоризонт, односно на античку коту терена, чиме ће кула бити доступна са свих страна, а и бедеми ће бити сагледиви из унутрашњости утврђења, као и са спољашње стране”, рекла је Марија Каличанин Крстић.

На ископавању ће се радити до прве недеље септембра, односно 20 радних дана. Што се тиче даљих истраживања, у плану је обрада пронађеног материјала и израда пројекта за конзервацију и презентацију налазишта.

“Министарство културе и информисања финансирало је наставак археолошких истраживања кроз пројекат за финансирање и суфинансирање из области културног наслеђа са 700 хиљада динара, док је из буџета општине Ћуприја издвојено 200 хиљада динара”, рекао је Новак Новаковић, директор музеја “Хореум Марги-Равно”.

Материјал пронађен током прве фазе ископавања на локалитету Хореум Марги јавности је представљен на овогодишњој Ноћи музеја, а у току следеће године очекује нас презентација резултата друге фазе археолошких истраживања.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП