ЗАВРШЕН КОНКУРС “МАТИЋУ У ЧАСТ”

Завршен је ликовни конкурс “Матићу у част” који осму годину за редом расписује Музеј “Хореум Марги-Равно”. Уметнички савет музеја извршио је селекцију пристиглих радова, од којих 15 задовољава критеријуме конкурса. Међу њима је и првонаграђени рад, који је по мишљењу жирија у највећој мери одговорио на тему надреализма и стваралаштва Душана Матића. Аутору награђеног дела биће додељена плакета “Матићу у част” и излагачки термин у галерији ћупријског музеја за самосталну изложбу – објашњава директор музеја Новак Новаковић.

Ово је трећа година како је награда “Матићу у част” откупног карактера. И ове године смо обезбедили откуп у износу од сто хиљада динара за рад који је по мишљењу жирија најуспешнији. Мислим да је то довољна мотивација за ауторе који се баве савременом ликовном уметношћу да учествују на овом ликовном конкурсу.

Пропозиције конкурса се нису мењале, а ове године одазвали су се искључиво ликовни уметници из Србије. Техника и формат нису ограничени, а један аутор могао је да пошаље  највише три рада – каже директор Новаковић.

Заступљене су све технике, а из године у годину задржао се континуитет аутора који излажу, тако да можемо да пратимо њихов концептуални развој на тему надреализма и Матићевог стваралаштва. Ове године пријавио се велики број аутора који до сада нису учествовали на конкурсу, што ће свакако бити велико освежење, али и показатељ да је ово један од ликовних конкурса на који се уметници радо одазивају.

Изложба радова свих учесника биће уприличена почетком септембра у галерији Музеја “Хореум Марги-Равно”, у оквиру обележавања овогодишњих “Матићевих дана”.

 

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП