ЈАВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НАЦРТА ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ ЗА 2023. ГОДИНУ

Јавна презентација о пројекцији буџета за наредну годину, први пут овако организована, довела је у салу Фонда ПИО заинтересоване грађане Ћуприје, као и представнике политичких и невладиних организација. Наиме, интенција локалне администрације да се у доношење свих важних аката више чује глас јавности, конкретизована је јавном расправом која је почела 7. децембра, а данас и презентацијом нацрта Одлуке о буџету за 2023. годину. Тема, разумљиво, интересантна свима, па су се у двочасовној дискусији могли чути различити предлози и сугестије. Од оних индивидуалних, у којима су грађани износили своје, најчешће комуналне проблеме, до неких ширих, социјалних питања.

Нацрт буџета представио је његов предлагач и извршилац, Јовица Антић, председник Општине Ћуприја. Наредни буџет је, подвукао је Антић то неколико пута, пре свега реалан, заснован на реалним приходима и реалном трошењу буџетских пара. На оној приходној страни налази се 1.736.198.000 динара, отприлике колико и претходне године, а буџетска каса највише ће се пунити из пореза на зараде (готово 732 милиона) и из пореза на имовину (371 милион). Трансфери из државних органа планирани су на 222 милиона, а важно је нагласити, рекао је председник Антћ, да предложеним буџетом нису планирана кредитна задуживања.

Када је реч о расходима, значајна средства одвојена су за инвестирање у неке од капиталних објеката планираних за следећу и наредне године. То се пре свега односи на реконструкцију Улице цара Лазара и изградњу Трга Стефана Првовенчаног, претварање Модне куће „22. децембар“ у зграду општинске управе и, како је Антић нагласио, коначно стављање тачке на проблем водоснабдевања. Изградњом додатних бунара у Супској, на стрелишту и на Славији, комплетном реконструкциојом магистралног водовода од изворишта „Света Петка“, град ће имати стално и стабилно снабдевање пијаћом водом. Уз замену 18 километара водоводне мреже у граду – а финансирање ових радова „тешких“ неколико стотина милиона потврдило је Министарство за јавна улагања – деценијска мука грађана Ћуприје коначно ће постати прошлост.

У кројењу буџета прихваћени су и захтеви месних заједница да се за реконструкцију сеоских путева издвоји више пара.

Одговарајући на предлоге изнете на јавној расправи, Јовица Антић је рекао да ће све сугестије бити пажљиво размотрене, а да ће оно што је општи интерес, а може да се уклопи у буџетске оквире, наћи место у коначној верзији буџета.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП