НАРОДНА БИБЛИОТЕКА “ДУШАН МАТИЋ” ОБЕЛЕЖИЛА 154. ГОДИШЊИЦУ ПОСТОЈАЊА И РАДА

Међу првих 79 читалишта у Србији која су крајем 19. века отворена у Србији, нашла се и прва читаоница у граду на Морави. Читаоница је почела са радом 29. децембара 1868. године захваљујући Антонију Пеливановићу, тадашњем председнику ћупријског Окружног суда и народном посланику. Народна библиотека “Душан Матић” овај датум слави као своју годишњицу, а ове године обележила је 154-ту.

Поред освоје основне библиотекачке делатности, издавања књига, библиотека је током година постала чувар културног наслеђа, место окупљања песника, писаца, књижевних критичара, а своју делатност проширила је и на организацију музичких вечери, разних радионица, промоције књига, концерата и представа, истакла је овом приликом Љиљана Ђорђевић, директорка библиотеке.

Била је ово прилика да се награде и највернији читаоци, најуспешнији учсници литерарног конкурса “Моја библитека” и дародавци библиотеке. Ласкаву титулу најактивнијих читалаца на дечјем одељењу добили су Миљана Радисављевић, Лана Нешић и Анђела Митровић, док су на одељењу за одрасл,е највише књига прочитали Верољуб Даниловић, Снежана Димитријевић и Атанасије Цветановић.
Књижни фонд библиотеке броји више од 60 хиљада наслова а чланску карту библиотеке поседује око 4.000 читалаца различите старосне доби.

Трудимо се да сваке године, зановимо фонд књига, а у томе нам у великој мери помажу бројни дародавци, наши суграђани, који су библиотеци на чување поклонили велики број наслова из својих кућних библиотекаОове године захвалнице смо уручили Мирослави Болта, Милици Стојиљковић, Горани Дишић, Огњену Ничићу и Мирославу Новчићу.

Награду за најуспешнији литерарни рад на тему “Моја библиотека”, освојили су Лена Наков, ученица трећег разреда ОШ “Вук Караџић”, Василиса Милојковић, ученица седмог разреда исте школе и у категорији средњошколаца, Марија Радосављевић, чланица литерарне секције Дома ученика средњих школа “Срећно”.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП