155. ГОДИНА БИБЛИОТЕКЕ У ЋУПРИЈИ

Међу првих 79 читалишта у Србији која су крајем 19. века отворена у Србији, нашла се и прва читаоница у граду на Морави. Читаонца је почела са радом 29. децембара 1868. године захваљујући Антонију Пеливановићу, тадашњем председнику ћупријског Окружног суда и народном посланику. Народна библиотека “Душан Матић” овај датум слави као своју годишњицу а ове године обележила је 155-ту.
-Поред освоје основне библиотекачке делатности, издавања књига, библиотека је током година постала чувар културног наслеђа, место окупљања песника, писаца, књижевних критичара, а своју делатност проширила је и на организацију музичких вечери, разних радионица, промоције књига, концерата и представа.Током овог дугог периода, Библиотека у Ћуприји се доста мењала: мењала се зграда, назив, књижни фонд, број запослених. Али, мисија Библиотеке свих ових година остала је иста: то је било место где се житељи нашег града окупљају око књиге, место где се развија и шири љубав према књигама и читању, истакла је Љиљана Ђорђевић, директорка библиотеке

Била је ово прилика да се награде и највернији читаоци, најуспешнији учсници литерарног конкурса “Моја библитека” и дародавци библиотеке. У програму су учествовали ученици ОМШ “Душан Сковран”.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП