АКЦИЈА РЕЦИКЛАЖЕ У ЋУПРИЈСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Електронски отпад попут рачунара или уређаја потрошачке електронике, иако на први поглед не делује као опасан отпад, заправо је веома канцероген и отрован јер садржи читав низ различитих хемијских супстанци, које су штетне по здравље људи и околину. Иако у Србији постоје компаније које се баве рециклажом електронског и електричног отпада, све чешће смо сведоци да овакав отпад заврши на некој од депонија. Разлог томе лежи у недовољној информисаности људи о рециклажи и систему управљања електронским отпадом, па отуда иницијатива ћупријске Гимназије да се у сарадњи са компанијом „ЈУГО ИМПЕКС – Е РЕЦИКЛАЖА“ из Ниша која се бави сакупљањем и транспортом електронског и електричног отпада спроведе акција прикупљања оваквог отпада и истовремено едукативна радионица за све ученике.

Идеја је заправо започета на основу личне потребе да се као школа ослободимо расходованих електронских уређаја. Како је процедура веома захтевна и потребно је испоштовати низ законских одредби, дошли смо на идеју да организујемо акцију, која ће и осталим грађанима омогућити да се на легалан начин реше електронског отпада , а истовремено као школа радити на подизању еколошке свести код деце“, каже Дарко Миљанић директор Гимназије.

Највише доприноса овој акцији дали су чланови Еко Тима ћупријске Гимназије који су протеклих дана делили промо материјал и информисали грађане о начину одлагања и прикупљања електронског отпада.

Иако су наши људи недовољно информисани о овој теми, ми смо се потрудили да њихову еколошку свест о електронском отпаду подигнемо на виши ниво. Највећи проблем већине грађана је транспорт електронског отпада, a ми смо им ту изашли у сусрет са информацијама како да тај проблем реше”, рекла је Николина Петковић, чланица Еко Тима ћупријске Гимназије.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП