АКС У ВИТАНЦУ КОД ДЕСПОТОВЦА

Село Витанце код Деспотовца је проглашено зараженим подручјем, пошто је болест Афричка куга свиња регистрована код домаћих свиња у једном пољопривредном газдинству.
Појавом Афричке куге у овом месту ветеринари су угроженим подручјем прогласили територију у полупречнику најмање 10 километара око жаришта заразе и оно сада обухвата села Грабовица, Плажане, Милива, Поповњак, Двориште, Буковац, Медвеђа, Велики Поповић, Брестово, Богава, Балајнац, Трућевац, Бељајка, Ресавица (село) на територији општине Деспотовац, Исаково и Вирине на територији општине Ћуприја и Дражмировац на територији града Јагодина.
Управа за ветерину је наложила хитне мере које је потребно спровести на зараженом подручју. Оне поред еутаназије свих свиња на зараженом газдинству, без одлагања, под наџором ветеринарског инспектора обухватају попис свих газдинстава на којима се узгајају свиње, као и забрану премештања и превоза свиња јавним или приватним путевима. Ова забрана се не примењује ако се свиње превозе друмским или железничким саобраћајницама без истовара или заустављања. Између осталог, забрањен је и излазак са газдинстава и улазак у њих других домаћих животиња без одобрења ветеринарског инспектора.
Афричка куга свиња је вирусна, веома опасна заразна болест домаћих и дивљих свиња која се не лечи. Не постоји вакцина и угину све оболеле животиње без обзира на категорију.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП