АПЛАУЗ И ПОХВАЛЕ ЗА “ТОП ОД ТРЕШЊЕ”

Ћупријска публика чекала је више од годину дана да види представу свог матичног, градског позоришта “Моравиште”. Очигледно је било да су се ужелели једни других. Доказ за то је одлично извођење текста “Топ од трешње” Ивана Панића, у режији Владана Цветковића, које је публика испратила дугим, громким аплаузом.

Комад је заснован на истинитој причи о Јаћиму Јотићу, човеку из Пилатовића код Пожеге, који је из поштовања према славној војничкој прошлости свог деде, солунца Живојина Јотића, направио топ од трешњевог дрвета и на Дан безбедности осуо паљбу из њега, због чега је и кривично одговарао. Писац Иван Панић ову причу преточио је у драмско дело које се бави вечитим поделама у српском народу на “нас” и “њих”, истовремено истичући вредност патријархалне српске породице која не заборавља претке.

У нама је годинама тињала жеља да радимо ову представу, али смо стално размишљали о погодности тренутка због политичког контекста. Радња се дешава 2000. године и мислим да је 20 година довољна дистанца да се на прави начин сагледа ово дело. Једна од његових највећих вредности је тај традиционални моменат, који се на сцени испољава и кроз ношење народних ношњи – каже проф. Владан Цветковић, редитељ.   

Премијера представе “Топ од трешње” протекла је уз строго поштовање мера заштите. Публика је носила маске, а свако друго седиште у сали Музичке школе “Душан Сковран” било је упражњено. 

Фото:  Vladan Cvetkovic, Facebook

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП