БЛИЖЕ СЕ 39. “МАТИЋЕВИ ДАНИ”

Манифестација која слави име једног од најзначајнијих српских песника и великана српске књижевности, Душана Матића, 39. по реду, биће одржана од 9. до 13. септембра.

Циљ манифестације је пре свега промоција и афирмација младих литерарних стваралаца, а Народна библиотека из Ћуприје, која носи име Душана Матића, и ове године организовала је разноврсна културна дешавања која у основи имају сећање на његов лик и дело.

Петодневни програм манифестације конципиран је тако да се кроз различите видове уметности прикаже значај и утицај стваралаштва Душана Матића на културну сцену Србије – каже Љиљана Ђорђевић, директорка градске библиотеке. 

Манифестација почиње у среду 9. септембра, а свечано отварање заказано је за 12 сати у нашој летњој читаоници. У пригодном поетско-музичком делу програма наступиће брачни пар Качавенда и ученици Гимназије, а предавање на тему “Супруга, муза, уметница: жена у београдском надреализму” одржаће проф. др Миланка Тодић. Четвртак и петак, 10. и 11. септембар, резервисани су за предавања о Душану Матићу намењена ученицима основних школа и нашим најстаријим члановима, док су за суботу 12. септембар заказани традиционални поетски сусрети под називом “Теку реке”.

Круна манифестације је додела књижевне награде “Матићев шал”, намењене младом песнику до 27 година за прву песничку књигу објављену у претходних годину дана. Према речима директорке Ђорђевић на овогодишњи конкурс пристигло је око 30 наслова, а име добитника које ће се наћи на Матићевој повељи за сада остаје тајна.

Треба напоменути да ће, по већ устаљеној пракси, последњег дана манифестације бити одржан округли сто на коме ће о животу и стваралаштву Душана Матића говорити професори књижевности и угледни књижевници. 39. “Матићеве дане” затвориће изложба “Матићу у част”, која се у 19 сати отвара у галерији музеја “Хореум Марги-Равно”. 

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП