БОГАТА ИЗЛАГАЧКА СЕЗОНА У ГАЛЕРИЈИ ЋУПРИЈСКОГ МУЗЕЈА

Тренд посећености музеја “Хореум марги Равно” у 2022. години је задовољавајући, па је тако ове године забележено нешто мање од 5.000 посетилаца, што је у поређењу са претходне две године, када смо се суочили осетним падом посета због андемије корона вируса, значајан помак. Поред представљања културно- историјске и археолошке баштине путем сталне поставке музеја, током 2022. године, реализовали смо у континуитету, велики број разноврсних садржаја, попут изложбених поставки, индивидуалних и колективних изложби, те бројних радионица за децу, каже Новак Новаковић, директор музеја.

“ Током 2022. године организовали смо десетак веома квалитетних изложби, попут изложбе у оквиру манифестације “Ноћ музеја”, изложбе “ Средњи век у изложбама Завочајног музеја Јагодина”, 9. изложбе“Матићу у част”, Годишње колективне изложбе Завичајног клуба ликовних уметника Ћуприје, на којој су ове године по први пут излагали млади ћупријски уметници, што је изазвало велику пажњу ћупричана. У оквиру концепта “Великани Српске уметничке сцене 20. века”, која је саставни део обележавања Дана општине Ћуприја, Поморавској публици представљена су дела Петра Добровића.

Значајну активност музеја представља и излагачка делатност, која протеклих година некако узима примат, и по броју уметника и по квалитету изложбених поставки. Конкурс за излагачку сезону 2023. завршава се ових дана, тако да очекујемо да већ почетком марта имамо прву изложбу., наставља Новаковић.

 

” Оно што је сада извесно, то је да ћемо током ове излагачке сезоне, реализовати све оне активности и изложбе које су већ годинама традиција у музеју. Поред тога, биће реализоване ауторске изложбе добитника награде “Матићу у част”, као и поставка у оквиру Видовданских свечаности. Такође, у преговорима смо да већ почетком марта, у галерији буде постављена једна тематска изложба листа Борба, која се реализује поводом њиховог јубилеја. Од ове године, планирамо да, у оквиру излагачке сезоне, термин одвојимо и за ауторски изложбу неког од завичајних уметника, а ове године је у плану да то буде Славиша Добросављевић-Руле. Очујемо да у најскорије време, Уметнички савет музеја, донесе одлуку који ће концепти и изложбе бити реализоване у току ове излагачке сезоне. Оно што је извесно, у току године ћемо определити термине за изложбене поставке које нисмо успели да реализујемо у претходној години али исто тако очекујемо да у галеријскиом простору угостимо и нека нова имена локалне уметничке сцене, закључује Новаковић.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП