БОРБА ПРОТИВ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ ДАЈЕ РЕЗУЛТАТЕ

Стопа незапослености у Србији тренутно је најнижа икада – истакао је директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић приликом посете фабрици италијанских кухиња “EST CUCINE” у Јагодини, која је преко програма ове државне институције запослила 13 радника.

Од недавно сарађујемо са Националном службом за запошљавање и драго нам је да смо успоставили партнерски однос на дуже стазе и обострану корист, јер смо фабрика која расте и развија се. У прилог томе говори и изградња новог погона – рекао је Давид Јакшић, извршни директор компаније.

Производњу у Србији покренули смо 2014. године. Већ пуних шест година успешно послујемо, а у нашим погонима данас је запослено укупно 120 радника. Преко НСЗ радно смо ангажовали 12 радника у производњи и једног у администрацији, све на период од 36 месеци.

Коментаришући актуелну ситуацију када је незапосленост у питању, Зоран Мартиновић је рекао да упркос неминовном утицају епидемије коронавируса на све друштвене токове, тржиште рада и запошљавања функционише готово несметано, о чему најбоље говоре бројке.

Према недавно објављеним подацима Републичког завода за статистику стопа незапослености у Србији је 7,3 одсто што је у рангу европског просека, а најнижа је откада се о томе води евиденција у нашој земљи. Управо томе смо и тежили и на крају успели, и то у тренутку кад привреда отежано послује.

Влада Републике Србије покренула је и нови програм “Моја прва плата”, који за циљ има радно ангажовање преко 10 хиљада младих људи до 30 година, који су на евиденцији НСЗ. Према Мартиновићевим речима, фокус је на послодавцима из приватног сектора који у периоду кризе нису отпустили своје раднике, нарочито на онима из девастираних општина. Овај програм незапосленима ће омогућити плаћену стручну праксу у трајању од девет месеци, током којих ће усавршити своје знање и вештине, неопходне како би се након тога лакше запослили.

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП