CANCEL ЈОНЕСКО – ШКОЛА ГЛУМЕ УСТАНОВЕ КУЛТУРЕ

Иако је Ежен Јонеску “Ћелаву певачицу” написао пре нешто више од 70 година, са лакоћом се ова драма апсурда и ванвременско питање и потрага за смислом, може применити у савременом друштву. У његовом, а све више и у нашем свету, људи говоре а да ништа не кажу. Ово је само једно од питања, од ког је од испијања кафе, кроз разговор, преко исчитавања комада, разговора, питања и одговора изговорених наглас, настала позоришна представа “CANCEL Јонеско”, коју ће премијерно пред домаћом публиком на сцену донети чланови омладинског ансамбла Школе глуме Установе културе, а чији концеп, режију и драматургију потписује Марија Миладиновић.

Наша представа “CANCEL Јонеско”, нема конкретно жанровско опредељење, није ни комедија, ни драма већ један сценски конгломерат свега и свачега, али ипак обрађује теме које су нам блиске, познате и превасходно, свакодневне. И данас можемо да говоримо о томе колико су нам заправо смислени међусобни разговори и какве су нам заправо суштинске комуникације које водимо једни са другима, каже Марија Миладиновић.

Представа је рађена радионичарски и као што је то случај и код свих досадашњих представа које су изашле из кухиње овог младог и амбициозног глумачког колектива, у разради и креирању комада, од сценографије, дијалога па све до костима, учествовали су сви заједно, са поносом говори Марија.

Поносна сам на овај млади ансамбл, који ето од 2017. године, прави једно озбиљно омладинско позориште, друштвено ангажовано, експресивно, какав је уосталом и овај комад који смо урадили. Комад садржи елементе експресивног и физичког театра, и потрудили смо се да у представу унесемо нешто више од сценског говора и да укључимо све елементе које смо до сада у Школи глуме обрађивали, дикцију, артикулацију, сценски покрет, савремени плес.

У комаду ” CANCEL Јонеско” играју Милица Радуловић, Анђела Вујновић, Александар Коновалов, Николија Димитријевић, Сандра Младеновић, Душан Лазић, Александра Миљковић, Јована Јовановић. Комад”CANCEL Јонеско” је до сада најозбиљнија представа на којој смо радили, јер садржи доста личних ставова, кажу млади глумци.

Направили смо једну врсту уметности, где се изражавамо на различите начине, кроз различите области, истовремено изражавајући своје ставове по питању апсурда и шта он за нас лично представља, као и шта је то што називамо нормалним и друштвено прихватљивим.

Ови млади људи некако су одрасттали и своју личност креирали кроз деловање у Школи глуме. Са поносом истичу да им је ангажовање у Школи глуме пуно значило у ослобађању, превазилажењу страхова од јавног наступа и откривању нових талента. Велику подршку пружили су им и пријатељи иза сцене Јована Петровић, Антонина Петковић и Тијана Милојевић,  док је за музику била задужена Ирена Поповић Драговић, која је за представу урадила тематски сонг.

CANCEL Јонеско, 10. фебруар, петак, 19 сати, сала ОМШ “Душан Сковран”

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП