ЧУВАМО КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ НАРОДА БАЛКАНА

Од 2016. ми имамо само један циљ: размена културе и традиције народа Балкана. Чини ми се да у томе успевамо. Овај фестивал је са годинама постао препознатљив баш по тој ноти, која не престаје да одзвања у ушима свих који дођу у Исаково да би поделили са нама радост игре и песме, уз свеукупни фолклор који прати овакве догађаје – рекла је Саманта Дулкановић, председница КУД-а “Хореум Марги” из Исакова.

Радујемо се свакоме ко дође у наш крај. Госте дочекујемо отвореног срца и желимо да им на најлепши начин покажемо Исаково, његову околину и општину Ћуприја – рекао је Јасмин Трујић, секретар КУД-а “Хореум Марги”.

Неки од гостију су први пут у Исакову. КУД из околине Клужа у Румунији довео је двадесетак играче средњег и млађег узраста. Њихов наступ је био динамичан, енергичан и занимљив. Влашки и румунски народ деле сличну културу и обичаје. Ипак, кажу да су одушевљени традицијом која се у Исакову одржава и чува, за разулику од Румуније где се народни обичаји полако губе и нестају. Спаја нас иста душа – рекао је Марјан Тица, представник КУД-а “Мугурашул”.

КУД “Хоро” из Софије дошао је у Исаково са првом поставом својих играча. Са бугарском делимо сличности у језику и у народним колима. За време њиховог наступа бина Дома културе у Исакову је поскакивала од снаге њихове игре. На питање шта нас то повезује Ева Георгенова је рекла: “Бугарка”, народно коло које се другачије зове али се исто игра.

Како је почело тако се и завршило. Бескрајно коло са отварања фестивала као да није ни престајало. Након званичног наступа свих учесника, на коме није било победника јер је фестивал ревијалног карактера, дружење је настављено игранком до зоре.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП