ДЕЦЕНИЈА ИПО САБОРА У ЗАБРЕГИ

Захваљујући ентузијазму чланова Друштва за неговање традиције, културе, уметности, туризама и екологије ,,Петрус“ из Забреге већ деценију ипо у овом параћинском селу сваког 30. јула одржава се Сабор народних игара и изворног народног стваралаштва „Света Огњена Марија – Петрушка“. До сада је на Сабору своје играчко и певачко умеће приказало преко 4500 учесника из више од 154 културно – уметничких друштава из разних крајева Србије, а ове године у свечаном дефилеу и целовечерњем програму учествовало је 250 чланова КУД из општина Смедерево, Соко Бања, Краљево, Алексинац, Трстеник, Књажевац, Блаце и домаћини Друштво ,,Петрус” Забрега.

Свих ових година наш једини циљ је да изворну песму и игру сачувамо од заборава а да истовремено промовишемо лепоте нашег краја. На  ободима повише села, налазе се остаци десетине манастира и цркви па зато овај крај називају и Малом Светом гором а последњих година Петрушка област постала је једна од најатрактивнијих планинарских дестинација у централној Србији. Вековима се подно цркве Свете Огњене Марије – Петрушке одржавао народни сабор, па смо на овај начин, желели да наставимо традицију наших предака и оставимо у аманет новим генерацијама да сачувају и очувају богату духовну културу са ових простора, каже Владан Вучковић, председник Друштва за неговање традиције, културе, уметности, туризама и екологије ,,Петрус“ из Забреге.

Неговање изворних песама и игара као нематеријалног блага Србије основни је циљ оваквих сабора. Зато је веома важно да се овакве манифестације подигну на виши ниво, како би неке будуће генерације младих схватиле колико је важно да очувамо и сачувамо културни идентитет нашег народа и свету прикажемо сву његову раскош и лепоту, истакао је овом приликом  професор Владимир Мутавџић.

У организацији овог Друштва за неговање традиције, културе, уметности, туризама и екологије ,,Петрус“ из Забреге одржавају се манифестације попут ликовне колонија „Молитва под Петрусом“, Колонија уметничке фотографије „Света Гора Црничка“ и планинарска акција ,,Стазом петрушких монаха“.

  • Овај медијски садржај суфинансиран је средствима општине Параћин*

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП