ДОБРОВОЉНИМ РАДОМ, ТАКОЗВАНОМ МОБОМ, ДО ОБНОВЉЕНЕ ЦРКВЕ

“Слога кућу гради”, каже стара српска изрека. Суштина је у јединству – породице, комшија, заједнице, посвећености, поштовању и љубави. Некада су се мобе подразумевале, данас су реткост. Неколицина, углавном младих Ћупричана, решило је да својим добровољним радом помогне обнову цркве. Организовали су мобу и дали свој допринос реконструкцији фасаде цркве.

Црква је божја кућа и она мора да буде лепа и украшена – рекао је протојереј Рајко Рајковић, старешина цркве светог Ђорђа, која пролази кроз опсежну обнову.

То је валики подухват, који траје и трајаће сигурно још неколико година. Најзахтевнији посао је обнова фасаде и њено враћање у првобитни изглед из периода 1834. године, када је саграђена. Средства обезбеђује најпре верни народ својим прилозима, затим локална самоуправа, Епархија Браничевска и ктитори, донатори, мецене, људи добре воље чија имана обично никада и не сазнамо.  Ћупричанни, њих петнаестак, решили су да дају свој допринос обнови светог храма. Њихов прилог је добровољни рад. Организовали су се и уз помоћ старешине Рајка Рајковића и главног супервизора свох досадашњих радова вајара Драгомира Браце Ристића помажу обнову цркве.

Нова фасада има за циљ да обезбеди заштиту од влаге. Према речима старешине цркве протојереја Рајка Рајковића она ће бити урађена материјалима који не задржавају влагу, него обезбеђују да објекат „дише“, рекао је Рајковић и нагласио да је то веома важно јер се ради о грађевини старој скоро 200 година. Овим радовима од задржавања влаге биће заштићена и стаза око цркве, што је посебно важно због темеља и нове фасаде објекта.

This slideshow requires JavaScript.

Старешина цркве протојереј Рајко Рајковић се захвалио освима који на било који начин помажу опсежне радове реновирања цркве светог Ђорђа, од локлане самоуправе и донатора до добровољних прилога верника и грађана, који новцем и храном омогућавају да велики посао буде успешно завршен.

Рајковић се посебно захвалио волонтерима који својим радом доприносе реновирању цркве. Он је подсетио верни народ да је свака помоћ добро дошла и у времену које је пред нама. Према речима протојереја Рајковића очекивања су да радови буду завршени пре зиме.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП