МЛАДИ ФРАНЦУСКИ ПОЛИТИЧАР ПОРЕКЛОМ ИЗ ЋУПРИЈЕ, НОВИ ПОСЛАНИК ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА

Mлади француски политичар Александар Николић (36), српских корена, пореклом из Ћуприје, нови је посланик Европског парламента!

Александру је отац Србин из Ћуприје док му је мајка пореклом из Португала. Отац је двоје деце.

Николић је политичка звезда у успону и налазио се на 19. месту на изборној листи странке крајње деснице Национално окупљање коју предводе Жордан Бардела и Марин ле Пен.Николић заједно са Андрејом Котарцем чини двојац са српским коренима у Националном окупљању. Котарац је иначе био 35. на листи за изборе.
Национално окупљање, подсетимо, освојило је 31,5 одсто гласова на изборима за Европски парламент док је Ренесансна партија актуелног француског председника Емануела Макрона освојила двоструко мањи број гласова. Николић је на последњим регионалним изборима је ушао у други круг и за мало му је измакло место првог човека региона Центар-Долина Лоаре. Млади политичар је познат као велики критичар политике француског председника Макрона.

У Интервјуу за www.lechorepublicain.fr, Александар о свом пореклу говори:
Пошто је отац Александра Николића Србин, „Југословен у то време, дошао је да проведе два месеца у Француској да научи језик, јер се спремао да постане професор француског. Никада није отишао… Почео је као радник у фирми за чишћење, пре него што је постао њен менаџер. Моја мајка, Португалка, била је домаћица.”
Александар Николић додаје: „Моји родитељи никада нису узимали француско држављанство, али ја сам одгајан да волим Француску. Мој отац није себе сматрао Французом, али је сматрао да на овом тлу мора све да ради као Француз. Осећао је да је он тај који треба да донесе нешто овој земљи која га је дочекала. »
Управо је смрт његовог оца, 2012. године, била извор политичког опредељења Александра Николића: „Током његових последњих месеци много смо разговарали о политици и геополитици, али и о опредељењу, да знамо шта да радимо са животом. Сећам се једне реченице која је на мене оставила велики утицај: „Поносан сам што си постао пуноправни Француз, јер ће Француска увек остати велики брат Србије“. »
IZVOR. https://www.lechorepublicain.fr/chartres-28000/politique/aleksandar-nikolic-tete-de-liste-du-rn-en-centre-val-de-loire-mon-engagement-je-le-dois-a-mon-pere_13964471/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR0czcasQMjcv4rFPjcHS0SgZjOGc49yQw8sEaNZQzjjy7E7XcsTss98QIs_aem_AS_4917b9PFXQsrJyUPGeqNQoNGCFEMSFMe2lTGfYAZTO7lj81XbvGmKwieA4dS2p9-BDPJ6rXm6L-AwYxoNEI-a
Foto: Screenshot/Aleksandar Nikolic

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП