ДРУШТВО ОСВЕСТИТИ О НЕУРОЛОШКИМ И ИМУНОЛОШКИМ БОЛЕСТИМА

Под слоганом “Заједно смо јачи-Препознај ме”, Удружење оболелих од синдрома хроничног умора из Ћуприје и сродна удружења из Словеније и Хрватске заједничком акцијом обележавају 12. мај, Међународни дан подизања свести о хроничним неуролошким и имунолошким обољењима.

Циљ је да се на овај начин, кроз међународну сарадњу, пошаље порука о важности правовременог дијагностиковања и лечења синдрома хроничног умора, од кога последњих година оболева све више људи у читавом свету. Сумирајући досадашње резултате рада, Ина Игњатовић, председница Удружења оболелих од синдрома хроничног умора и кризе свести СХУКС, као највећи успех подвлачи организацију првог научног скупа на тему хроничног умора у нашој земљи, који је децембра прошле године одржан управо у Ћуприји. Том приликом о овој нимало безазленој болести први пут су говорили еминентни стручњаци из различитих области медицине.

Особе оболеле од синдрома хроничног умора током пандемије корона вируса често су пријављивале погоршање постојећих симптома чак и приликом блажих респираторних инфекција. 

Ми и под нормалним околностима патимо од многих хроничних инфекција, а ситуација се знатно закомпликовала са појавом коронавируса, који за оболеле од синдрома хроничног умора и кризе свести може бити погубан. Још један проблем је то што је Светска здравствена организација утврдила шифру за ову болест, али у Србији још увек није уврштена у регистар. То практично значи да смо за здравствени систем још увек невидљиви, а не бисмо смели да будемо изложени у време пандемије COVID-19″, упозорава Ина Игњатовић.

Удружење СХУКС броји око 50 чланова, а у протеклих годину дана све већи број људи препознаје симптоме ове болести и правовремено реагује у спречавању њене даље прогресије. Синдром хроничног умора и кризе свести карактерише дуготрајни умор, болови у мишићима, летаргија, недостатак енергије за обављање најобичнијих активности, несаница и апатија. Због овако широког спектра симптома често се дешава да болест не буде на време препозната, те да некада прођу године док лекари не утврде праву дијагнозу и отпочну лечење пацијента.

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП