ДУШАН МАТИЋ И НАДРЕАЛИЗАМ

Када говоримо о Душану Матићу увек је потребно имати на уму филозофску снагу његовог дела и либералност његове личности, шта год да је радио, писао или говорио – заједнички је именитељ округлог стола “Душан Матић и надреализам”, који је саставни део “Матићевих дана” већ 40 година.

На скупу су говорили проф. Дивна Вуксановић, проф. Светозар Рапајић и књижевници Гојко Божовић и Зоран Богнар, некадашњи добитници награде “Матићев шал”.

Душан Матић је, нажалост, заборављен – сматра професорка Дивна Вуксановић, са Факултета драмских умености. Матићева свестраност и посвећеност свему што је радио је импресивна и заслужује много више пажње и места него што се то чини у нашим интелектуалним круговима – рекла је професорка Вуксановић.

Ја сам један од ретикх, још увек у животу, којима је Душан Матић предавао на Академији за драмске уметности од њеног оснивања 1948. године. Предавао је модерну књижевност. У том периоду био је ректор и декан на Академији. У њу је унео либералан начин рада, у сваком смислу, који се годинама одржао и био препознатљив касније и на Факултету драмских уметности – рекао је Светозар Рапајић, дугогодишњи професор и декан на ФДУ.

Народна библиотека “Душан Матић” је учесницима округлог стола уручила пригодне захвалнице за дугогодишњи рад и посвећеност делу Душана Матића. Захвалницу је добио и књижевник из Ћуприје Миле Лазаревић.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП