ДВЕ ГОДИНЕ БОРБЕ СА КОРОНОМ

Пре тачно две године, први случај мистериозне респираторне болести званично је регистрован је у Вухану у Кини. Од тада су се вирус САРС-ЦОВ2 и болест ковид 19 раширили по целом свету и изазвали пандемију, о којој се гледано са ове временске дистанце сада зна много више, али се њен крај још увек не назире.

Након две године борбе са корона вирусом, једино што можемо да кажемо јесте да у односу на сам почетак епидемије, када је постојао оправдани страх од непознатог непријатеља здравља, сада можемо да изведемо неке закључке засноване искључиво на бројевима и статистици. Када упоредимо број инфицираних и хоспитализованих особа са почетка епидемије, и данас након две године, закључак је да је тада број био далеко мање него током најјачих пикова током ове године. Споменућу само, да смо имали периоде са 150 па чак 170 хоспитализованих ковид пацијената, периоде када је на ковид одељења дневно примано између 20 и 30 пацијената, и када смо на дневном нивоу имали по 270 оболелих, каже доктор Иван Милојевић, замених директора Опште болнице Ћуприја.

Општа болница Ћуприја од самог старта епидемије, нашла се у тријажном статусу, што значи да се превасходно бавила пријемом, почетним лечењем и узорковањем пацијената са симптомима корона вируса. Са првим знацима попуштања пандемијских таласа, здравствени систем је појачавао интензитет рада са нонковид пацијентима иако је организацијски било јако тешко непрестано уводити и изводити из ковид система нека од одељења.

Тренутно је у систему ковида 7 болничких одељења, а смањење броја инфицираних пацијената оставило нам је простора да из система изузмемо одељење ендокринологије, како би пацијенти са дијабетесом поред амбулантног имали и хоспитални третман .Како је добар део медицинских радника вакцинисан, ове године немамо изражене проблеме у организацији посла због заражавања медицинског особља. Оно што утиче на рад болнице, јесте прављење паралелних служби, попут одељења “ковид шок” које у нормалном режиму рада болнице не постоји. То изискује ангажовање додатног броја људи, које морате да прерасподелите са других одељења како би опслужили те пацијенте, наставља доктор Милојевић.

Последњих месец дана приметан је пад оболелих од вируса САРС-ЦОВ2, а у односу на најинтензивније пикове пандемије, којих је било неколико у току ове године, број хоспитализованих пацената у ћупријакој болници већ дуже време, на дневном нивоу креће се у распону између 50 и 60 пацијената. Једино оружје које тренутно имамо су вакцине и зато лекари апелују да се што већи број људи вакцинише и да се у најкраћем року вратимо животу на који смо навикли, закључио је доктор Милојевић.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП