ХЕРОЈИ ИЗ СЕНКЕ – ВОЛОНТЕРИ

У општем речнику, волонтер се дефинише као особа која улаже своје слободно време, знање, искуство и вештине за добробит друге особе или читавог друштва, не очекујући за узврат материјалну добит.

Колико год да је у стварном свету тешко дефиницију упарити са реалним приказом ствари, ово је, заиста најадекватнији опис особа које у овим тешким данима несебично показују да су добра дела увек на цени. Не материјалној, јер се ових дана, можда на нешто тежи начин учимо да се новцима не може баш све платити а да се осмех и мали гестови пажње плаћају, оним скупим “ХВАЛА”.

Бити волонтер је првенствено чин добре воље. Право човека да неком знаном ил незнаном, учини добро. Можда су многи били изненађени чињеницом да се овој “ненаданој пошасти” на пут, поред оних којима је то звање и посао, нашао и велики број волонтера, који свакодневно пружају помоћ превасходно најстаријим суграђанима и тиме дају немерљив допринос и баланс да живот тече устаљеним током.

За кратко време, под окриљем општинског кол центра, у малој кошници “зујало” је око 100 волонтера. Добровољно. Без радног времена, без “Није ми дан”, без “Доћи ћу сутра”, са обавезним “Шта може да се помогне” и незаобилазним осмехом испод маске.

Није једноставно примити више од 130 позива дневно, одговорити и саслушати, знати где има квасца, како до лекова, када ће све ово проћи… а сутра све изнова.

Ваља поделити све пакете помоћи, истоварити, утоварити, обићи стотине адреса оних којима можда само волонтери на праг долазе.

Међу њима има студената, свршених средњошколаца, професора, учитеља, службеника, возача, радника… Оних, по годинама, тек стасалих, које ће ово искуство заувек променити и учинити бољим људима и оних у зрелим годинама, који, гледајући ову младост знају да ће доброта ипак спасити свет.

И зато, не замерите што су друштвене мреже пуне њихових фотографија, што са поносом носе на леђима натпис “ВОЛОНТЕР” и што се на свакој слици смеју.

Срећа је у даривању. Срећа је бити човек. Срећа је помоћи и бити ту, јер то ти тако желиш.

И овога пута, и ове ХЕРОЈЕ ИЗ СЕНКЕ нећемо именовати. Препознаћете их сами!

This slideshow requires JavaScript.

 

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП