ИНТЕРВЈУ: др СЛОБОДАН ГАЈИЋ, ДИРЕКТОР ОБ ЋУПРИЈА – УЛАЖЕМО У ОПРЕМУ И МЛАДЕ КАДРОВЕ

За сваку здравствену установу секундарног нивоа је од круцијалне важности да плански и континуирано продукује специјалистички кадар. У Општој болници Ћуприја, стручно усавршавање у последњих осам година омогућено је многим младим лекарима, па је тако према речима др Слободана Гајића, директора Опште болнице Ћуприја у овом периоду додељено чак 40 специјализација из разних грана медицине и запослено 49 лекара.

– У протеклих осам година болница је на неодређено време примила 49 радника, што сматрам великим успехом. Поред тога, доделили смо чак 40 специјализација а у протекле две године, 11 лекара специјалиста успешно је завршило своје усавршавање и вратило се на своја радна места. У поменутом периоду, уже стручно усавршавање завршило је двоје специјалиста анестезиологије, исто толико радиолога, један психијатар и докторка педијатар- неонатолог. То је наша будућност, јер без младог стручног кадра нема опстанка једне здравствене установе.

Уз финансијску подршку ресорног министарства, у дијагностички центар ове здравствене установе, ка којој гравитира око 220 хиљада становника Поморавског округа, до сада је стигла вредна дијагностичка опрема, а пацијенти на једном месту могу да обаве све радиолошке прегледе који задовољавају највише стандарде разних специјалности медицине, наставља доктор Гајић.

-Служба за радиолошку и ултразвучну дијагностику Опште болнице у Ћуприји, опремљена је са два скенера. Први је инсталиран 2021. године, док је други 64-слајсни ЦТ апарат, у болницу пристигао прошле године, у оквиру пројекта Министарства здравља републике Србије, који се реализује уз подршку Светске банке. Пацијентима су на располагању и дигитални рeндген апарати најновије генерације, а од јануара ове године, у рад је пуштен и савремени дигитални мамограф, тако да пацијенткиње више неће чекати на преглед и скрининг контролу. Такође, Служба ултразвучне дијагностике, опремљена је и са два нова рендген апарата, што омогућава ефикаснији рад и квалитетнију дијагностику.

Тренд набављања савремене медицинске опреме, која континуирано стиже у Општу болницу Ћуприја се наставља и у овој години. Последња вест је да ће Ћуприја бити један од десет градова у Србији. који ће од државе добити магнетну резонанцу, што ће превасходно утицати на то да се смање листе чекања на овакву врсту дијагностике, које су у неким здравственим установама у окружењу, достизале и неколико месеци, наставља директор болнице

-Просторије које су предвиђене за магнетну резонанцу, већ су адаптиране и инфраструктурно прилагођене за смештај и коришћење овог апарата. Општа болница Ћуприја поседује лиценцу за овај апарат, јер има регистровану делатност и оно што је најважније, има стручно медицинско особље. У служби радиологије ради десет специјалиста, од чега осам младих лекара. Двоје специјалиста недавно је завршило специјализацију из радиологије, док је двоје старијих колега, радило на магнетној резонанци, коју је болница поседовала 1998. године.

Пројекат реконстрикције болнице и изградња новог интернистичког блока, пројекат је за чију су реализацију обезбеђене све пред радње, и ово је најзначајнији и најзахтевнији пројекат који ће бити реализован у наредном периоду. Нова зграда интернистичког блока требало би да има око 8.000 квадрата и у њој ће бити сконцентрисане све интернистичке гране. каже др Слободан Гајић

-Пројекат реконструкције болнице и нове интернистичке зграде је урађен. Такође, добијена је и грађевинска дозвола а према нашим сазнањима ушли смо у буџет за 2024. годину и надамо се да ће у што скоријем периоду бити расписана јавна набавка за изградњу овог објекта.

Директор болнице осврнуо се и на период рада болнице током пандемије корона вируса, нагласивши да је особље и сама установа све расположиве капацитете, готово три године ставила на располагање за збрињавање ковид пацијената а истовремено, успела да неометано обавља и редовне прегледе за остале пацијенте.
Оно што је најбитније, апострофирао је Слободан Гајић директор Опште болнице Ћуприја, то су људи, тј. кадровски потенцијал болнице, нагласивши да се нада да ће у скоријем периоду, троје лекара који тренутно раде на одређено време, бити преведено у стални радни однос,што је велика ствар и за ову установу, за грађане, болеснике, и за кадрове који су то заслужили.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП