ИЗБОРИ 2023: ИЗВРШИTЕ УВИД У ЈЕДИНСТВЕНИ БИРАЧКИ СПИСАК

На основу члана 14. став 1., чл. 15 и чл.21. Закона о јединственом бирачком списку („Сл. гласник РС“ број 104/2009 и 99/2011), тачке 9. и 10.Упутства за спровођење Закона о Jединственом бирачком списку („Службени гласник РС“,бр.15/2012, 88/18, 67/20, 40/21, 90/21 и 16/22) , Одлуке о расписивању избора за народне посланике и Одлуке о расписивању избора за одборнике скупштина градова и скупштина општина у Републици Србији ( „Службени гласник РС“ , број 95/23 од 01. новембра 2023. године ) , а који ће се одржати 17. децембра 2023. годне , Општинска управа општине Ћуприја

ИЗЛАЖЕ НА УВИД

ДЕО ЈЕДИНСТВЕНОГ БИРАЧКОГ СПИСКА ЗА ПОДРУЧЈЕ

ОПШТИНЕ ЋУПРИЈА

Део Јединственог бирачког списка за територију општине Ћуприја, изложен је у Општинскoj управи општине Ћуприја, ул. Видовданска бр.18.

Увид у део Јединственог бирачког списка врши се путем рачунарске опреме уношењем јединственог матичног броја грађана у циљу провере да ли је грађанин уписан у бирачки списак и да ли су уписани подаци тачни.

Захтевe за промене у делу Јединственог бирачког списка грађани са пребивалиштем, односно интерно расељена лица са боравиштем на територији општине Ћуприја могу поднети општинској управи у времену од 07 часова и 30 минута до 15 часова и 30 минута сваког радног дана, и суботом од 9 до 14 часова, или електронским путем порталу Е-управа, https://euprava.gov.rs/usluge/7590/ , а најкасније до дана закључења бирачког списка 01. децембра 2023.године у 24 часа.

Од проглашења изборне листе, право на увид и подношење захтева за промене у бирачком списку има и подносилац изборне листе или лице које он овласти, по истом поступку по коме то право имају грађани. Уз захтев се прилажу овлашћења и потребни докази.

Од закључења бирачког списка па све до 72 часа пре избора, односно од 02. до 13. децембра 2023. године до 24 часа, Министарство државне управе и локалне самоуправе доноси решења на којима се заснивају промене у бирачком списку.

Грађани могу од расписивања избора до најкасније пет дана пре закључења бирачког списка, односно до 25. новембра 2023. године у 24 часа, поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на престојећим изборима гласати по месту боравишта на територији општине Ћуприја. Изабрано место гласања не може бити на територији јединице локалне самоуправе на којој бирач има пребивалиште, односно боравиште за интерно расељена лица.

Посебно се позивају малолетна лица која стичу бирачко право најкасније на дан одржавања избора ( укључујући и интерно расељена лица ), да изврше увид у Jединствени бирачки списак у циљу провере личних података.

У поступку вршења увида у бирачки списак лице овлашћено за ажурирање бирачког списка и лице за пружање техничке подршке општинске управе дужни су да поступају у складу са законом којим се уређује заштита података о личности.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе https://upit.birackispisak.gov.rs/ , уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, регистарском броју личне карте или броју пасоша.

НАЧЕЛНИК ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ

Милица Цветковић , дипл.правник

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП