ИЗЛОЖБА “ЗАПИСИ ИЗ ЦРНЕ ВОДЕ” – ДАНИ КАДА ЈЕ ГРАД НА ЦРНИЦИ БИО ГРАД ИЗ ЦРВЕНЕ ВОДЕ

Сведочанство о данима кад је град на Црници, био град из црне воде, документовао је на фотографијама параћински фотограф Бојан Петровић Бокац, а више од 60, од укупно 2000 фотографија које је забележио у тим данима, нашле су се у његовој фотомонографији “Записи из црне воде” и истоименој изложби, која је поводом деценије од мајских поплава приређена у галерији параћинског Завичајног музеја. “Мени сада, са ове дистанце, фотографије делују много више застрашујуће него оног дана када сам их снимао, каже аутор, и додаје да му је тада једини циљ био да забележи што више видљивих момената, и пренесе их онакве какви заправо и јесу били.

-Тог дана заправо, нико у почетку није био свестан ситуације која нас је задесила. Тек када је вода показала силу, и када су људи почели да се сналазе за храну, смештај, насмејана лица и еуфорију, заменила је туга и очај. Како се до сада никада нисам бавио документарном фотографијом, у том моменту на уметнички дојам заборавите, желео сам да само забележим веродостојне догађаје, локације и оставим вредну документарну грађу граду, каже Бојан Петровић Бокац.
На фотографијама, потопљене куће, бујица која носи све пред собом, напори грађана да спасу што се спасити да, овековечена туга и очај, и са друге стране, насмејана лица, оних који који у први мах нису схватили, да ће се град тешко одупрети сили воде. Тако је и настала фотографија коју је сам аутор именовао сликом дана , а која се нашла на насловници часописа “ Србија национална ревија” у коме су кроз серијал од 15 фотографија представљене поплаве у Параћину.

-На фотографији је мој друг кога сам угледао како покушава да пређе улицу, која се претворила у реку, у руци носећи хлеб и кишобран, насмејао се а иза његових леђа стајао је натпис “Just for you”.  Ова парадоксална ситуација, постала је слика дана.

Изложбена поставка реализована је на иницијативу Завичајног музеја у Параћину, а селекцију фотографија извршио Филип Стефановић, кустос параћинског Музеја и члан Арт Теам фото, који каже да је био рударски посао издвојити неке најбоље фотографије за ову изложбу.

– Бојан је један врсни уметнички фотограф и ове фотографије сигурно имају и ту естетску вредност, али су и један важан  историјски документ. Иако је ова изложба посвећена десетогодишњици поплава из 2014. године, ове поплаве нису биле стогодишње воде. Поред ове, још две поплаве у прошлости су погодиле Параћин, 1925. године, такође у мају када је већи део града Параћина био поплављен, фабрика штофа, центар града, пијаца, док старији грађани памте добро и поплаву из 1968. године када је поплављен центар града и средњошколски центар, каже кустос музеја.

Први утисак када споменемо ову изложбу јесте “Зар је већ прошло десет година? Некако, тешко да је ко у том моменту слутио да ће мајске поплаве у Параћину достићи такве размере, па поред документарне вредности, ове фотографије имају и опомињућу функцију, каже Бранислав Стојановић, директор Завичајног музеја
Ово је 15. самостална изложба Бојана Петровића Бокаца, а поставка фотографија “Записи из црне воде” биће представљена и током Недеље музеја.

This slideshow requires JavaScript.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП