ЛАЗАР БУКУМИРОВИЋ ДОБИТНИК МАТИЋЕВОГ ШАЛА

Лазар Букумировић, студент друге године Филозофског факултета у Новом Саду, добитник је престижне књижевне награде “Матићев шал” за прву књигу песама “ Уџбеник свакодневице” која је прошле године објављена у издању Матице Српске.

Књигу сам завршио пре годину и по дана али је из штампе изашла тек прошле године. Књига је организована у циклусе а теме су из свакодневице, неки значајни тренуци из аутобиографије, писма драгим људима са којима више немам прилику да разговарам и неки лични простори и слободе, каже овај двадесетједногодишњи песник.

Награда Матићев шал се из године у годину показује као веома привлачна за младе песнике и задовољство ми је да кажем да је конкуренција ове године далеко боља у односу на неколико протеклих година. На овогодишњи конкурс пристигло је преко 30 наслова и што је још важније, добар део књига заиста задовољава високе критеријуме за добијање награде Матићев шал, нарочито оне које су ушле у најужи избор, истакао је Гојко Божовић, председник жирија Матићевих дана

По мишљењу жирија, “Уџбеник свакодневице” показао се као најзрелија и најзаокруженија песничка књига која је била у конкуренцији, књига која има највећи број појединачно одлично остварених песама и показује једну завидну зрелост, не само песника који обећава, него и песника који је већ у првој књизи показао веома лепе резултате у својим песмама. Поред Лазара Букумировића у најужем избору за добитника награде Матићев шал нашли су се и Милица Росић, Лазар Прендовић, Аида Цамовић, Јеврем Недељковић и Раде Шупић. Оно што је приметно то је да се помаља једна занимљива песничка генерација песника за коју сматрам да ће већина од њих остати у поезији и да ћемо у неким долазећим годинама сведочити њиховом песничком развоју, новим креативним остварењима који ће у поезију унети један нови, преко потребан сензибилитет, додаје Божовић.

Током свечаности уручивања „Матићевог шала“, награђени су и најбољи ученици основних и средњих школа у Ћуприји: за учествовање у квизу „Шта знаш о Матићу“ и за најлепшу песму на тему „Нек теку реке“. У уметничком програму наступили су ученици Основне музичке школе „Душан Сковран“ у Ћуприји.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП