МЕКСИКО У ИСТОРИЈСКОЈ ШТАМПИ СРБИЈЕ И 76 ГОДИНА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА

Мексико подржава суверенитет и територијални интегритет државе Србије на целој њеној територији – изјавио је амбасадор Мексика у Србији Карлос Исауро Феликс Корона, приликом посете Ћуприји. Везе Србије и Мексика су вишеструке. Спаја нас мултикултуралност и стална борба за очувањем основних људских вредости, а то су слобода, национални интегритет и равноправснот међу народима и државама – нагласила је његова екселенциија, која одлично познаје Србију, њен народ, историју и културу, јер је већ био на пословима у нашој земљи од 1991. до 1994. године. Његова жеља је чвршће повезивање и сарадња градова у Србији и Мескику.

Домаћин мексичком амбасадору био је Јовица Антић, председник општине Ћуприја.

Гост и домаћин разменили су поклоне. У пријатељској шетњи градом до музеја “Хореум Магри Равно” председник Антић је упознао високог госта са актуелним тренутком у коме се Ћуприја налази, односно тежњом локалног руководства да својим грађаним обезбеди боље услове за живот.

Посета музеју била је прилика да се високи гост из Мескика ближе упозна са богатом историјом гада на Великој Морави. Домаћи и водич на том путу био је директор музеја Новак Новаковић.

Мексико у историјској штампи Србије” од 1844. до 1954. године је више од изложбе. То је приказ односа два нарада, две државе и догађаја који су се у том периоду десили. Посматрајући новинске чланке о Мескику ми сазнајемо и детаље о историји сопственог народа и државе – рекао је Виктор Лазић, председник удружења “Адлигат”, које је приређивач поставке.

Његова екселенија Карлос Исауро Феликс Корона је признао да се у сваком делу Србије осећа врло пријатно и домаћински. Навикао је на српску гостољубивост па је искористио прилику да позове Ћупричане и житеље суседних градова да погледају изложбу “Мексико у историјској штампи Србије”.

Мескико није затворио врата своје амбасада у време деведесетих година, када је Србији било најтеже – рекао је амбасадор Месика. Наше везе су много веће и дубље и ја то стално понављам – нагласио је амбасадор.

Ово је само део из интервјуа који је његова екселенција Карлос Исауро Феликс Корона дао телевизији Поморавље. Наредних дана емитоваћемо читав разговор на нашем програму а интервју поставити на наш портал, о чему ћемо вас благовремено обавестити.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП