СВЕТСКИ ДАН НАУКЕ У ОШ “ЂУРА ЈАКШИЋ”

Светски дан науке је датум који је предложен на Светској научној конференцији у Будимпешти 1999, са циљем да се скрене пажња на потребу за новом везом између науке и друштва. Тим поводом УНЕСКО је установио Светски дан науке за мир и развој, који је први пут обележен 10. новембра 2002. године.  У Србији је овај дан први пут прослављен 2011. године, на иницијативу Центра за промоцију науке.

У ОШ “Ђура Јакшић” одржан је тематски дан посвећен научницима који су својим радом и проналасцима задужили човечанство. Свако одељење, од петог до осмог разреда, бавило се животом и радом научника. Између осталих били су ту Едисон и Медељејев, Милутин Миланковић, Михајло Пупин и Јован Цвијић, те брачн пар Ајнштајн, Милева и Алберт.

Присуствовали смо часу који су држали ученици старијих разреда. Кроз занимљив и едукативан начин приказан је живот и научни рад Алберта Ајншатајна.

Ученик Урош Милић је био један о предавача. Познато је да је велику улогу у Ајнштајновом раду имала супруга Милева Марић, која се сматра највећом српском научницом. Због тога је баш она држала час физике, односно ученица Неда Николић, која је на себи имала костим Милеве Марић Ајштајн.

Разбарушене косе, помало неодговоран и са низом свакодневних активности које не приличе научнику, Алберт је, у лику ученика Андреја Панића, присуствовао часу.

Из ОШ “Ђура Јакшић” поручују да ће до краја школске године наставити одржавање тематских дана, јер је идеја да се природне и друштвене науке на занимљив начин приближе ученицима.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП