УЧЕШЋА ГРАЂАНА У ДОНОШЕЊУ АКАТА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Седницу Општинског већа отворио је предлог Одлуке о прибављању непокретности непосредном погодбом на КО Ћуприја. Реч је о реализацији већ донете скупштинске одлуке да се за изградњу саобраћајнице прибави непокретност у поседу СМП Аутомотив укупне површине метар квадратни. Настављено је Одлуком о јавним расправама. Одлука предвиђа начине учешћа грађана у доношењу аката локалне самоуправе. На јавним расправама, које могу бити организоване електронски или у форми отвореног састанка, грађани, организације и удружења износе своје предлоге и сугестије о свим питањима функцинисања локалне заједнице. Одлука утврђује обавезност јавних расправа када су на дневном реду темељни акти као што су Статут, буџет, плански и развојни документи општине.

Једно од тих питања, а то је и била наредна тачка данашње седнице већа, односила се на трошење средстава која се прикупљају од пореза на имовину. Како су ова средства приход локалне заједнице и у њу се враћају, о томе где их треба усмерити – неопходно је мишљење грађана. Документ под називом „План активности за укључивање грађана у процесу трошења средстава прикупљених по основу пореза на имовину за период 2022-2025“ добио је једногласну подршку већника, као и наредна тачка дневног реда – предлог измене Статута Туристичке организације Ћуприја.

Пројекат енергетске санације објеката за ову годину ушао је у завршну фазу. Стручна комисија општине утврдила је коначан предлог, а Општинско веће прихватило једнствену листу, на којој је 46 објеката. Власници тих кућа и станова у заједничким објектима, уз помоћ локалне самоуправе, у наредним годинама значајно ће смањити трошкове грејања.

На предлог Комисије за расподелу средстава буџетског фонда за развој пољопривреде, Општинско веће је донело одлуку о суфинасирању камата на пољопривредне кредите за девет пољопривредних газдинстава са територије општине у укупном износу од 175.332 динара. За инвестиције у физичку имовину и набавку основних средстава, седам пољопривредних произвођача добиће 294 .061 динар. За инвестиције у пчеларство, комисија је издвојила 402.191 динар а пчеларску опрему ће зановити девет ћупријских пчелара. За средства намењених афирмацији сточарства није било пуно пријављених, па је једна субвнеција у износу од 16.100 динара отишла пољопривредном произвођачу из Сења. За наменска буџетска средства за регресирање репродуктивног материјала за вештачко осемењавање крава издвојено је 22 хиљаде динара, а средства ће искористити три пољопривредна газдинства. Бранко Милојевић, председник комисије обавестио је чланове већа да су у току још два конкурса за средства Фонда за развој пољопривреде – за набавку садног материјала и за органску производњу, и да ће оба конкурса бити завршена до краја месеца.

ЈКП „Равно 2014“ доставило је плана зимског одржавања саобраћајница, на који је Општинско веће дало сагласност, истовремено формиравши  штаб зимске службе.

У складу са Одлуком о стипендирању ученика који похађају дефицитарна занимања, Општинско веће данас је донело одлуку да 17 ученика првог разреда Техничке школе добију стипендије у овој школској години.

Седницу су завршиле одлуке Општинског већа о прихватању извештаја о раду Општинске управе и измени финансијског плана ОШ „Вук Караџић“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.