НА НЕУРОХИРУРГИЈИ ЛИСТЕ ЧЕКАЊА НЕМА

Одсек неурохирургије Опште болнице Ћуприја више од три деценије бави се дијагностиком и хируршким лечењем већих повреда и обољења централног и периферног нервног система, као и оних која се односе на нервни систем. Годишње се у операционој сали неурохиругије оперише око 150 болесника, око 400 пацијената буде лечено на одељењу неурохирургије и обави се између 2500 и 3000 амбулантних прегледа. Одсек има три лекара од којих је један тренутно на специјализацији, 10 медицинских сестара и инструментара, што га чини кадровски и технички опремљеним за збрињавање свих хитних стања у неурохирургији –  каже шеф одељења неурохирургије прим. др Момир Јовановић, специјалиста неурохирургије.

Одељење неурохирургије једино је одељење ван клиничких центара које је конципирано у оваквом облику и као такво опремљено за збрињавање хитних случајева. Оно што треба посебно нагласити је да због добрих комуникација већину тешких болесника добијамо и збрињавамо у првом „златном сату “, па су резултати у лечењу краниоцеребралних повреда одлични , на нивоу светких резултата. То се нарочито односи на трауму и хитна стања попут крвављења у глави и спонтаних крвављења. Поред траума главе и мозга, бавимо се лечењем малигних болести мозга и кичмене мождине, дегенеративних обољења кичме, дискусхерније.

Општа болница Ћуприја последњих година може да стане у ред савремених дијагностичких центара пре свега захваљујући квалитетним дијагностичким апаратима који су одељењима на располагању 24 сата. Иако постојање једног оваквог одељења није типично за болнице опшег типа, његов значај је немерљив ако се узме у обзир да се у случају ћупријског одсека на њега ослања популација становника са територије Поморавског округа и ободних подручја суседних округа, наставља доктор Јовановић.

Морам да истакнем да нисам приметио да је током последње две године, колико се боримо са коронавирусом, број пацијената на одељењу повећан – ни амбулантно ни хоспитално. Управо је било супротно, што не сматрам позитивном ситуацијом. Управа болнице је одељењу неурохирургије током овог периода омогућила да функционише неометано у пуном обиму, без прекида рада у амбуланти и у сали. Код нас нема листи чекања, сви се збрињавају на време. Наши циљеви су да у наредном периоду, уз помоћ управе болнице, осавременимо рад одељења, те да у годинама које су пред нама задржимо и унапредимо квалитет услуга које пружамо пацијентима и, зашто да не, будемо етаблирани као центар који ће бити неопходан и земљи и региону.

This slideshow requires JavaScript.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП