НАШ АДУТ СУ ТЕРЕНИ БОГАТИ ГЉИВАМА И ОЧУВАНЕ ШУМЕ

Терени у Ћуприји и околини обилују најразличитијим врстама гљива које наша земља може да понуди. Зато и не чуди да је, иако временске прилике нису ишле на руку, овом приликом пронађено, детерминисано и изложено преко педесет врста – потврдили су учесници пете изложбе гљива у организацији Удружења “Горун”, одржане у Моравском парку.

Радује чињеница да се гљиварски покрет у Србији шири. Наш савез тренутно чине 24 удружења из којих долази готово четири хиљаде активних чланова. Гљиве су будућност и као храна и као лек, али да бисмо их безбедно користили морамо имати довољно знања о њима, и зато стално радимо на едукацији деце и одраслих – каже Зоран Јеленковић, председник Миколошко-гљиварског савеза Србије.

Драго ми је што су се гљивари Србије после годину дана паузе поново окупили у Ћуприји. Ми смо познати као добри домаћини, а сем тога сви воле да дођу код нас зато што имамо одличне гљиварске терене и очуване шуме – истиче Радмило Пецић, председник Удружења гљивара и љубитеља природе “Горун”.

Најмлађи учесник изложбе био је Срђан Блануша из Земуна. Са само десет година већ сада препознаје преко сто врста гљива. Има положене све потребне испите и члан је неколико гљиварских удружења.

Своје производе приказали су и произвођачи здраве хране и препарата на бази гљива и меда. Бербом и откупом гљива и шумских плодова већ деценијама се бави фирма “Маролс” из Сењског Рудника. У понуди однедавно имају вргање сушене процесом осмозе, који на тај начин задржавају све хранљиве материје.

Туристичка организација користи овакве прилике да промовише понуду општине. Посао је тежак и дугорочан, али се трудимо да на најбољи начин презентујемо оно што наш крај нуди, било да се ради о природним лепотама, верском, сеоском или спортско-рекреативном туризму – рекла је Јелена Петровић, директорка Туристичке организације Ћуприје.

Сви ови људи који су дошли из других делова Србије, а било их је доста, пренеће утиске својим пријатељима и тако учинити да се за наш крај више зна. То је најбоља реклама – објашњава Владимир Васиљевић, заменик председника општине Ћуприја.

Наше је да госте дочекамо и пружимо им све услове које тражи савремени туриста. Након релаксације антиковид мера изложба гљива је прва пролећна манифестација у Ћуприји. Циљ нам је да ову годину што више проведемо у природи. Позивам и остала удружења да своје манифестације организују на отвореном. Здравије је, а и надокнадићемо пропуштено време.

 

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП