СМУК ГОСПОДАР НАШИХ КРАЈЕВА

Када би људи били свесни колики је значаја змија, колико на дневном нивоу униште глодара и инсеката, можда би их више поштовали, кажу херпетолози. И поред тога, број оних који при самој помисли на овог гмизавца има изражен осећај нелагоде, језе и страха далеко је већи. “На нашим просторима, а нарочито у рејону града већ пет година није било пријава када су змије отровнице у питању. Махом се ради о удавима смуковима и змијама рибарицама које се виђају у води где се и хране и које су генерално по човека безопасне, каже др Горан Петровић, директор Зоохигијене Ћуприја и даје да се змије најчешће виђају у овом периоду када им је сезона парења.

У Србији званично постоје три врсте змија отровница. Две гравитирају на нашим просторима,то су шарка и поскок, док за сада није било пријава да је неко видео зелену виноградарску змију која је у односу на шарку и поскока краћа и а за своје станиште бира жице на шпалирима винове лозе. Све отровнице су кратке и дуге не више од 60 центиметара док удави могу да достигну дужину и преко 3 метра. Удави а посебно смук веома су корисни јер поред глодара који уништавају поља и преносе заразу уништавају и јаја неких змија отровница.

Што се тиче метода за сузбијање змија, др Петровић каже да људи најчешће прибегавају употреби јаких хемикалија које одбијају змије али је веома важно пре њихове употребе бити сигуран да у простору који желе да заштите нема заосталих гмизаваца јер у противном змије из тог круга неће изаћи. Најбоље је да уколико примете змију у свом дворишту позову службу Зоохигијене која ће змију ухватити и пренети на нову локацију далеко ван града.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП