НИЈЕ ИСТИНА ДА ЈЕ ЋУПРИЈА ПОНОВО ЖАРИШТЕ КОРОНЕ

Председник општине Ћуприја Нинослав Ерић и директор ЗЗЈЗ “Поморавље” др Горан Радовановић демантовали су да је Ћуприја поново жариште епидемије коронавируса. 

У саопштењу се наводи да је у јавност пласирана информација која не одговара актуелној реалној епидемиолошкој ситуацији у Ћуприји, а узрок је непознавање садржаја стручног методолошког упутства према коме се предузимају мере праћења појаве нових случајева и контроле ширења инфекције коронавирусом.

Реч је о контролама брзим имунохроматографским тестовима, који не могу бити гарант да је неко тренутно инфициран вирусом SARS-CoV-2, односно да је самим тим потенцијални преносилац вируса. То се мора потврдити помоћу RT-PCR теста, а након узорковања резултати тог теста показали су да нема ниједног случаја у акутној фази инфекције – наглашава др Радовановић.

Како се у бази података региструју и особе код којих је брзим тестом потврђено присуство IgM антитела која потврђују контакт са вирусом и до три месеца уназад, писац чланка са површним знањем из медицине је, не консултујући струку, објавио запаљив текст, гле чуда о Ћуприји – наставља др Радовановић.

Позивам аутора текста и све остале сумњичаве да дођу до Завода и кажу ко су ти оболели именом и презименом. Нема их у болници, а шетају? Позивам суграђане да размисле о следећем: да имамо 11 нових случајева, а мере су релаксиране и почели смо да живимо “редовно”, шта би било са Ћупријом у наредних 14 дана?

Директор ЗЗЈЗ “Поморавље” апеловао је на грађане да верују здравственим радницима да је епидемиолошка ситуација у Ћуприји за сада стабилна, уз процену да ће таква и остати највероватније до јесени, с обзиром да се вирус тренутно “преселио” на јужну хемисферу наше планете.

 

 

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП