НЕОБИЧНА ГЉИВА, BATTARREA PHALLOIDES РАСТЕ И У ЋУПРИЈИ

Battarrea phalloides, необична гљива, чије су станиште суви и песковити терени, па се зато назива и пустињска или пешчана гљива, однедавно је присутна у инвентару гљива које расту и у Србији. Једно од 8 места на којима је пронађена, је и Ћуприја, тачније Мораски парк. Ову ретку заштићену врсту гљива, лоцирали су чланови Удружења гљивара и љубитеља природе “Горун” из Ћуприје и биће представљена у публикацији у оквиру пројекта “Истраживање и попис ретких заштићених врста гљива општине Ћуприја”.

Пројектат траје већ годину дана и део је манифестације “Дани гљива”, која се ове године организује у пролећном и јесењем термину. Крајем маја, прикупљене гиве са наших просотра представљене су на изложби гљива а сада је прилика да ове примерке детерминишемо и убацимо у базу података. Циљ пројекта је да се кроз популаризацију заштите станишта са различитим врстама гљива на нашим просторима, односно едуковањем младих и шире јавности, подигне свест о неопходности заштите природе и природних добара као ресурса за одрживи развој, истиче Радмило Пецић, председник Удружења гљивара и љубитеља природе “Горун” из Ћуприје.

Ове године, у потрагу за гљивама, поред ћупријских гљивара, укључило се више од 20 чланова Удружења гљивара из Ниша, Костолца и Власотинца, а пронађени примерци биће детерминисани и пописани.

Ови терени ме увек изнова фасцинирају бројем и разноврсношћу гљива које овде расту. Ћупријски крај је богат пинофилусима, вргањима, звездачама и примерцима изузетно ретких гљива које су на листи строго заштићених врста. Ово је време када се појављују тзв. сунчанице, хлорофилуми који на срећу нису отрови али код људи који их конзумирају могу изазвати стомачне тегобе. И поред честих апела, и даље је велики проценат тровања гљивама што је доказ да наши грађани нису довољно едуковани у овој области. План је да се кроз овакве и сличне акције наше становништво едукује и да се подигне свест о значају заштите човекове околине, као и о важности гљива у природи, каже Сунчица Јовић, детерминатор и председник Гљиварског друштва “Рујница” из Власотинца.

Удружења гљивара и љубитеља природе “Горун” из Ћуприје током свог седмогодишњег рада организовало је шест манифестација “Дани гљива”. Њен саставни део је поред традиционалне изложбе гљива, управо проналажење и детерминација гљива, ради формирања званичног регистра и пописа гљива Србије, чиме би се заштитила подручија на којима расту строго заштићене врсте гљива.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП