НЕПРИЈАТЕЉ КОГА ЈЕ ТЕШКО ПРЕПОЗНАТИ

Међународни дан подизања свести о синдрому хроничног умора је 12. мај. Тога дана удружења из целог света која се боре за права оболелих различитим активностима и перформансима указују на масовност овог озбиљног, али нажалост још увек недовољно истраженог обољења, од кога пати велики број људи широм планете. Удружење СХУКС из Србије, чији је оснивач Ћупричанка Ина Игњатовић, рекла је да ако будемо дејствовали удружено много су нам веће шансе за успех.

Сви ми имамо исти проблем зато што се болест не препозна на време, касно се постави дијагноза и то за исход има озбиљније последице по организам. Наравно, у том случају су и шансе за излечење битно смањене – рекла је Ина Игњатовић.

Синдром хроничног умора је поремећај који карактеришу озбиљне физичке тегобе и честе вирусне инфекције, као последица општег обољевања целог организма као система. Огледа се у јаким боловима у мишићима и зглобовима, тешком замору и исцрпљености при најобичнијим активностима који не пролазе најмање шест месеци упркос спавању и одмарању, мишићној слабости, когнитивној дисфункцији, имунолошкој преосетљивости на све вирусне инфекције и слабом имунолошком одговору, сметњама у варењу, срчаним и респираторним сметњама, али исто тако изазива озбиљну менталну исцрпљеност и клиничку депресију. Лек не постоји, а једина терапија су одговарајућа исхрана и суплементи.

Наше лечење је јако скупо, зато се ова болест сматра болешћу богатих – рекла је Игњатовић.

Она је најавила да ће крајем маја СХУКС одржати “вебинар”, у коме ће, поред представника Србије, учествовати и колеге из Хрватске и Словеније, које се баве синдромом хроничног умора.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП