НОВЕ НАРОДНЕ НОШЊЕ ЗА КУД ЈОВАЦ

У оквиру Конкурса за суфинасирање пројеката и програма удружења који сваке године расписује општина Ћуприја, КУД Јовац из Јовца, одобрена су средства за куповину нових народних ношњи. Ношње је добило 36 чланова млађег и дечијег ансамбла КУД Јовац, а овим је решен проблем недостатка опреме за један од најбројнијих играчких ансамбла у нашој општини. “Ми смо једно од најмлађих КУД-а у нашој општини, али смо за само годину дана од оснивања друштва, успели да привучемо велики број деце и оформимо чак два дечја и велики сениорски ансамбл, каже Милан Младеновић, уметнички руководилац КУД Јовац.

-Тренутно у два дечја ансамбала имамо око 40 чланова а недавно смо оформили и сениорски ансамбл. Са сениорима радимо две кореографије, док су деца успешно савладала чак пет различитих кореографија. Веома сам задовољан одзивом и ажурношћу свих чланова, нарочито деце која често дођу и сат времена пре пробе како би вежбали и како би се овде дружили. Планирамо да оснујемо и народни оркестар и тиме заокружимо све сегменте које једно Културно уметничко друштво треба да има, да би успешно реализовало своје наступе. До сада смо наступали претежно на локалним манифестацијама у општини и окружењу, а у плану нам је да у нашем селу, крајем године покренемо манифестацију “ Велика Јовачка берба”, додаје Младеновић, и каже да ће им нове ношње умногоме олакшати даљи рад и наступе, јер су до сада народну ношњу морали да изнајмљују.

 

За младе нема лепшег окупљања у селу од неке спортске активности или фолклора. Младим Јовчанима не недостаје ни једног ни другог, јер је добар до њих активан у свим садржајима који се у селу организују током целе године. Покретање фолклорног друштва дочекано је са одобравањем, па је тако уз помоћ општине реконструисана прострија у Дому кулутре у којој се сада одржавају пробе фолклораша. Већина деце, која је данас за одушевљењем и нестрпљењем испробавала народну ношњу у КУД-у је од самог оснивања, неких годину дана и кажу да им је поред вежбања и игре, најважније лепо дружење, јер имају адекватан простор где могу да проведу своје слободно време, нарочито сада током распуста.

Друштвени живот у Јовцу не јењава током читаве године. Током лета организују се спортска надметања у неколико спортова, терени из Дома готово сваке вечери пуни су рекреативаца и деце, библитека у Дому културе отворена је за све мештане а поред изнајмљивања литературе, у просторијама библиотеке организују се разна предавња, радионице и биоскопске пројекције. Ово је село где млади виде своју будућност, где млади желе да остану на својој дедовини и овде заснивају своје породице, а својим личним примером и ангажовањем, дају домаћи задатак и осталима да сличним садржајима активирају своје мештане и поново оживе своја села.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП