ЗАШТО ДЕЦА ВОЛЕ ФОЛКЛОР?

Градско Културно Уметничко Друштво Железничар Ћуприја основано је 1945. године од стране тадашње Југословенске државне железнице и ове године прославља јубилеј 79. година рада и постојања. Током свог дугогодишњег рада ГКУД Железничар, освојило је на многобројним смотрама фолклора, бројне награде и велика признања. Иако је свих ових година, фолклорно друштво из Ћуприје, често наилазило на успоне и падове, од бројности до разних отежавајућих околности када је простор за одржавање проби у питању или недостатак средстава за ношње и наступе, никада се није постављало питање његовог опстанка, јер је управо велики број деце, која желе да науче да играју, и наставе да негују песму и игру нашег народа разлог што Железничар смело корача у девету деценију постојања.
Главни циљ постојања и рада КУД-а је очување традиционалног играчко музичког наслеђа наших народа, а друго, фолклор има позитиван утицај на развој и раст детета, како физички тако и ментално, додаје Бранислав Пеливановић, уметнички руководилац друштва, и каже да је набољи узраст за почетак бављења фолклором 7 или 8 година старости.
-Деца која се баве овом врстом активности су друштвенија и слободнија јер им јавни наступи омогућују да се ослободе треме. Такође, деца уче да буду сложна, уче се пријатељству, уче се да једни другима помажу, што је најбољи начин да створимо квалитетне младе људе, каже Пеливановић.
Пробе Железничара одржавају се суботом и недељом од пола 11 сати, у просторијама бившег Дома културе Синђелић. Сви који желе да посану чланови могу посетити неку од проба, како би се уверили у све оно што фолклор нуди. Бранислав Пеливановић, каже да се нада да ће у скорријем периоду наћи адекватнији простор за одржавање проби и да ће имати више средстава за набавку ношњи и будуће наступе и гостовања.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП