НОВИ СЈАЈ ИНСТИТУЦИЈА КУЛТУРЕ

МИНИСТАРКА КУЛТУРЕ МАЈА ГОЈКОВИЋ: Реконструкција сале ОМШ “Душан Сковран” под окриљем Министарства културе

У години када ОМШ “Душан Сковран” у Ћуприји, прославља седам деценија постојања и рада, покренути су опсежни радови на комплетној реконструкцији велике сале Музичке школе.Пројекат обухвата комплетну адаптацију концертне дворане ОМШ “Душан Сковран”, темељну реконструкцију сале, замену седишта, постављање нове климатизације и вентилације и струјних инсталација. Средства у висини од 20 милиона динара обезбедило је Министарство културе у оквиру пројекта “Градови у фокусу”. Тим поводом Ћуприју је посетила Мају Гојковић, министарка културе, која је у пратњи локалног руководства обишла актуелне радове.

Изузетно сам задовољна што се радови одвијају планираним током, нарочито што се овај пројекат финансира средствима Министарства културе. Тим људи који стоји испред општине Ћуприја стара се да се динамика поштује и надам се да ћемо већ на пролеће наредне године, заједно присуствовати свечаном отварању реконструисане сале. Морам да кажем да је Ћуприја, због престижних установа које школују врхунске музичаре, мислим на Школу за музичке таленте, постала Српски Оксфорд, јер је ово једна од три школе у свету која образује музичке таленте, и са пуним правом има статус школе од посебног националног значаја, истакла је министарка Гојковић.

Министарка културе Маја Гојковић, обишла је и музеј “Хореум Марги Равно” и упознала се са пројектом рестаурације североисточне куле римског града Хореум Марги Равно и пројектом реконструкције зграде Музеја.

Веома ми је драго што је пројекат реконструкције градског Музеја урађен, јер је овом објекту потребна темељна санација. Допало ми се идејно решење једне модерне савремене музејске институције, која ће под својим окриљем имати очувано археолошко налазиште на коме се налазе остаци североисточне куле римског града Хореум Марги. Пројекат оваквих размера захтеваће значајна улагања, па тако треба размишљати различитим моделима финансирања, кроз узимање новог кредита у банци Савета Европе за развој и обнову, као што је то урађено и за неке друге велике инфраструктурне пројекте, навела је министарка Гојковић

Министарка Гојковић је нагласила да је Влада Републике Србије обезбедила милијарду динара више него прошле године, те да је буџет намењен култури за 2024. годину стабилан, те да је реално очекивати да се наставе пројекти који су се показали као веома важни за унапређење и децентрализацију културе.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП