ОД ДАНАС ПРИЈАВА НЕЗАПОСЛЕНИХ ЗА ПРОГРАМ “МОЈА ПРВА ПЛАТА”

Од 1. октобра креће реализација друге фазе овогодишњег програма подстицања запошљавања младих „Моја прва плата“. Друга фаза је намењена незапосленим лицима, која ће се за учешће у програму пријављивати на сајту www.mojaprvaplata.gov.rs до 31. октобра.
Овим програмом младима без радног искуства се омогућава да обаве праксу на конкретним пословима код послодаваца, на тај начин стекну знања, вештине и компетенције за рад и тако повећају своје могућности за запошљавање. Планирано је укључивање до 10.000 младих са средњим и високим образовањем, до навршених 30 година живота, који су без радног искуства (или са радним искуством краћим од 6 месеци стеченим на пословима у оквиру нивоа образовања са којим конкуришу), а налазе се на евиденцији незапослених Националне службе за запошљавање.
Програм „Моја прва платаˮ се реализује без заснивања радног односа у трајању од 9 месеци, током којих НСЗ младима са средњим образовањем исплаћује месечну новчану накнаду од 22.000 динара, а младима са високим образовањем 26.000 динара. Поред тога, НСЗ младима укљученим у овај програм уплаћује и допринос за случај повреде на раду и професионалне болести.
Прва фаза у реализацији програма „Моја прва плата“ – пријављивање послодаваца и оглашавање позиција је завршена дана 23.09.2021. године а на сајту Моја прва плата се налазе све одобрене позиције на које кандидати могу конкурисати.
Трећа фаза програма намењена је избору кандидата од стране послодаваца, који ће процес селекције моћи да обављају од почетка пријаве кандидата, док ће повезивање (коначан избор) кандидата послодавци из приватног сектора моћи да обаве у периоду од 1. до 15. новембра, а послодавци из јавног сектора у периоду од 16. до 30. новембра. У року од 15 дана од дана завршетка избора кандидата биће формиране коначне листе послодаваца са изабраним кандидатима, које ће бити доступне на сајту у www.mojaprvaplata.gov.rs

Четврта фаза реализације програма се односи на потписивање тројног уговора између Националне службе за запошљавање, послодавца и изабраног кандидата, док ће спровођење програма почети у року од 15 дана од дана формирања коначне листе послодаваца са изабраним кандидатима.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП