ОД СУБОТЕ СТУПАЈУ НА СНАГУ КОВИД ПРОПУСНИЦЕ

Од суботе 23. октобра, од 22 часа, у свим угоститељским објектима у затвореном биће уведене ковид пропуснице – одлучио је републички Кризни штаб. Ова одлука односи се на ресторане, кафиће, барове и сличне објекте попут ноћних клубова и свечаних сала, у којима гости више неће моћи да бораве без валидне пропуснице.

Ковид пропусница тј. зелени ковид сертификат јесте потврда о примању друге, односно треће дозе вакцине, или потврда о негативном резултату ПЦР теста који није старији од 72 сата, односно негативном антигенском тесту не старијем од 48 сати. За другу дозу вакцине потврда не сме да буде старија од седам месеци од датума примања, што значи да ће за грађане који још увек нису примили бустер дозу, а од примања друге дозе је прошло више од 210 дана, бити неважећа. На име ковид пропуснице моћи ће да послужи и потврда да сте прележели ковид-19 у претходних седам месеци.

Грађани ће моћи да покажу ковид сертификат у папирном облику или електронском облику на мобилном телефону. За странце је валидан ЕУ ковид сертификат, као и сертификати других земаља са којима Србија има потписан споразум. Ковид пропуснице неће имати фотографије, већ ће ковид редари и друга овлашћена лица у угоститељском објекту поред пропуснице моћи да затраже на увид лични документ са фотографијом – личну карту, пасош или било који други документ издат од стране званичног органа.

Премијерка Ана Брнабић истакла је да ће се нови прописи односити и на свадбе и рођендане. Уколико се весеље одржава на отвореном, ковид пропусницу можете а не морате имати, што ће важити и за ситуације када се прослава заврши до 22 сата. Међутим, ако неко жели да има свадбу или рођендан у затвореном простору угоститељског објекта након 22 часа, ковид пропуснице ће за све присутне бити обавезне.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП