ОПШТИНА ЋУПРИЈА У ДРУГОЈ ФАЗИ ПРОЈЕКТА “ПОДСТИЦАЈНО РОДИТЕЉСТВО”

Међу 28 општина и градова који су одабрани за другу фазу програма подршке подстицајном родитељству нашла су и општина Ћуприја, где се увелико ради на формализацији циљева овог пројекта који има за циљ да развије и унапреди постојеће јавне политике и процедуре локалних самоуправа ради јачања система подршке родитељима и старатељима у првим годинама одрастања детета. Иако симбиоза рада три институције, Предшколске установе “Дечја радост”, Центра за социјални рад и Дом здравља Ћуприја, одувек постоји, кроз овај пројекат а уз подршку локалне самоуправе, родитељима ће бити пружена обједињена институционална помоћ, како би развили животне вештине које ће им помоћи у развоју, васпитању и каснијем образовању малишана. Први радни састанак коме су присуствовали представници све три институције одржан је у вртићу Шећерко, у коме је у претходном периоду опремљен простор у коме ће се одржавати тематске радионице за децу и родитеље, каже Снежана Илић, директорка ПУ Дечја радост.

Дом здравља Ћуприја, кроз своје службе дечје заштите, пружа родитељима различите врсте помоћи и подршке, која ће бити од велике важности у даљем развијању и осамостаљивању детета. Преко службе патронаже, која родитељима у првима данима пружа велику подршку, касније преко педијатрије, до редовних темељних систематских прегледа, Дом здравља пружа родитељима одговоре на сва питања, и морам признати да млади родитељи све више теже осамостаљивању, што касније преносе и на своју децу, истиче Милица Минић, дефектолог-стоматопед Дома здравља у Ћуприји

Почетак пројекта обухватио је и обучавање стручних радника у Центру за социјални рад који немају контакт са најмлађим узрастом деце, као што то имају вртићи у лекари Дома здравља, али у значајној мери из свог домена, могу да пруже родитељима подршку у важним родитељским улогама додаје Кристина Евтов, координатор пројекта испред Центра за социјални рад. ” Ова три система треба да пруже родитељима представу о томе да ћемо се бавити подстицајем раног развоја, јер то је период када формирате личност. уколико неки од система затаји и уколико се јаве неке неправилности или проблеми, то касније у животу може оставити озбиљне трагове, закључује Евтов.

Пројекта “Подршка локалним самоуправама за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству” – “Разиграно родитељство”, подржала је Влада Републике Србије и Уницеф.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП