ОПШТИНА РЕФУНДИРА СРЕДСТВА ЗА КУПОВИНУ УЏБЕНИКА ПРВАЦИМА

Школе су спремне ушле у нову школску годину. Радује нешто већи број ђака првака, односно предшколаца, који ће наредне године сести у школске клупе – рекао је Ђрође Нешковић, члан Општинског већа чији је ресор просвета.

Велико интересовање првака и њихових родитеља владало је за ОШ “Вук Караџић”, што је донекле и разумљиво, јер је комплетно реновирана и тренутно пружа најбоље услове за боравак и школовање – нагласио је Нешковић. Први разред ове школе имаће три одељења са 68 ученика у матичној школи и 12 ученика у подручним одељењима.

Школа у Батинцу је завршена али је се чека технички пријем и употребна дозвола па се Нешковић нада да од наредне године деца из Батинца неће путовати у Ћуприју.

Основне школе “Ђура Јакшић” и “13. октобар” имају по шездесетак ђака првака са подручним одељењима, што заједно чини мало више од 200 првачића на територији општине Ћуприја – рекао је већник Нешковић.

Општина Ћуприја је Скупштинском одлуком преузела на себе рефундирање трошкова куповине уџбеника за све ученике који су пошли у први разред основне школе. Нешковић је нагласио да пријаве за надокнаду трошкова родитељима за куповину уџеника траје до 30. септембра и да родитељи не треба да брину, јер ће им општина рефундирати та средства.

Када је у питању стипендирање ученика првог разреда средње школе који су уписали дефицитарна занимања, Нешковић је рекао да пријаве трају до 12. септембра. Стипендије могу да добију и ученици који до 12. септембра пређу у Техничку школу и одлуче се за дрвно-прерађивачки смер односно метало-прерађивачки смер. Стипендирање траје од првог разреда. Висна стипендије је осам хиљада динара, десет месеци годишње. Он је напоменуо да интересовање за “дуални систем наставе” расте из године у годину, те да, уколико се таква пракса настави, Техничка школа ће повећати своје капацитете за ова занимања.

Гимназија је своје информатичко одељење одавно попунила али је интересовање ученика за општи смер ове године било нешто слабије, па су оформљена два одељења. За смерове Медицинске школе интересовање не јењава, тако да су и ове године тамо капацитети попуњени – чули смо од већника Ђорђа Нешковића.

Од ове школске године ОМШ “Душан Сковран” има подручно одељење у Деспотовцу. Интересовање за упис је било велико и могу да кажем да је одлука о формирању таквог одељења у потпуности била исправна – закључио је Ђорђе Нешковић.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП