ПИТАЈ МЕ ЗА ХПВ!

Питај ме за ХПВ! Назив је кампање која има за циљ да пружи инфорамције о томе шта је хумани папилома вирус и како заштити своје дете и себе од болести до којих ХПВ инфекција може довести. У кампању је укључена и фармацеутска комора, па су обавештања постављена на апотекама широм земље.

Предавање је одржано у АВМСС, одсек у Ћуприји, а присуствовали су сви заинтересовани студенти, без обзира на годину студија и усмерење. О ХПВ-у, превенцији, вакцинацији и заштити говорила им је др сци. мед. Виолета Илић Тодоровић, професорка у овој школи.

У Србији је доступна вакцина против ХПВ за децу од девет до 19 година. Вакцина је бесплатна и дистрибуирана је у све домове здравља, где се и врши имунизација. Ово је једна од најбезебднијих вакцина и даје се у најразвијенијим земљама света. Она штити од малигних болести, конкретно од рака грлића материце – рекла је др сци. мед. Виолета Илић Тодоровић.

Она је нагласила да од ове малигне болести у нашој земљи годишње оболи око 1.100 жена а умре око 500, што је у развијеним земљама незамисливо, па Србија држи неславни рекорд, када је у питању рак грлића материце. Вакцинација је један од начина превенције – рекла др Боричић.

ХПВ је врло честа инфекција и свако ко је сексуално активан дошао је у додир са овим вирусом. Начин заштите је и давање вакцине пре ступања у сексуалне односе. Зато је и одабран овај узраст јер је у том добу вакцина најделотворнија – нагласила је др сци. мед. Виолета Илић Тодоровић.

Свако ко жели да вакцинише своје дете против ХПВ треба да се обрати изабраном педијатру.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.