ПИТАЈ МЕ ЗА ХПВ!

Питај ме за ХПВ! Назив је кампање која има за циљ да пружи инфорамције о томе шта је хумани папилома вирус и како заштити своје дете и себе од болести до којих ХПВ инфекција може довести. У кампању је укључена и фармацеутска комора, па су обавештања постављена на апотекама широм земље.

Предавање је одржано у АВМСС, одсек у Ћуприји, а присуствовали су сви заинтересовани студенти, без обзира на годину студија и усмерење. О ХПВ-у, превенцији, вакцинацији и заштити говорила им је др сци. мед. Виолета Илић Тодоровић, професорка у овој школи.

У Србији је доступна вакцина против ХПВ за децу од девет до 19 година. Вакцина је бесплатна и дистрибуирана је у све домове здравља, где се и врши имунизација. Ово је једна од најбезебднијих вакцина и даје се у најразвијенијим земљама света. Она штити од малигних болести, конкретно од рака грлића материце – рекла је др сци. мед. Виолета Илић Тодоровић.

Она је нагласила да од ове малигне болести у нашој земљи годишње оболи око 1.100 жена а умре око 500, што је у развијеним земљама незамисливо, па Србија држи неславни рекорд, када је у питању рак грлића материце. Вакцинација је један од начина превенције – рекла др Боричић.

ХПВ је врло честа инфекција и свако ко је сексуално активан дошао је у додир са овим вирусом. Начин заштите је и давање вакцине пре ступања у сексуалне односе. Зато је и одабран овај узраст јер је у том добу вакцина најделотворнија – нагласила је др сци. мед. Виолета Илић Тодоровић.

Свако ко жели да вакцинише своје дете против ХПВ треба да се обрати изабраном педијатру.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП