ПОЧЕЛЕ ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ

Изложбом “Средњи век у археолошким збиркама Завичајног музеја Јагодина”, почеле су видовданске свечаности.

Изложбу и Видовданске свечаности отворио је Владимир васиљевић, заменик председника општине, који је Ћупричане и житеље суседних градова позва да до 29. јуна посете неке од програма у манастиру Раваница и Ћуприји.

Средњевековна збирка, као део Археолошког одељења Завичајног музеја, има преко преко 2000 предмета, са територије средњег Поморавља, Ресаве и Левча, у распону од шестог до 18. века. Иако средњи век у глобалним, научним оквирима многи називају мрачним, он је био светло доба српске историје. Након опреме и оружја ратника које смо излагали пре неколико година данас посетиоцима на отврању Видовданских свечаности приказујемо преко 250 најзначајнијих експоната из наше збирке – рекла је археолог Смиљана Додић, музејски саветник Завичајног музеја у Јагодини. То је накит, кухињско посуђе, трпезно посуђе, предмети личне побожности, али и примерци средњевековног новца. Акценат је на предметима који су коришћени у раздобљу пуног средњег века, када је српска држава била на врхунцу своје моћи, однсоно на период Хребељановића, кенза Лазара и његових наследника. Трудили смо се да то буду предмети који су понађени баш на територији општине Ћуприја – нагласила је Смиљана Додић.

Ова изложба је уједно и омаж свим колегама археолозима који су се у протклом периоду бавили истраживањем средњег века на подручју Поморавља, Ресаве и Левча – закључила је Смиљана Додић.

Директор Музеја Хореум Марги Равно Новак Новаковић истакао је да су овакве изложбе веома важне за боље разумевање историје средњег века, нарочито на територији опоштине Ћуприја, чије је подручје веома захвално за истраживање и богато разним предметима из тог доба.

Директор Новаковић је за крај видовданских свечаности, 29. јуна, најавио трибину “Српске земље пре Немањића”, на којој ће говорити археолог Марко Алексић.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП