Видовдан 2022: ФРАГМЕНТИ О СРПСКОМ СВЕТУ

Поводом Видовданских свечаности у Народној библиотеци “Душан Матић”, представљена је књига “Фрагменти о српском свету”, Саше Марковића, професора историје и декана Педагошког факултета у Сомбору. Књига садржи историјске есеје, а идеју за писање како је навео аутор, добио је у последњих година у намери да побегне од света отуђености и лицемерја које нам прети, са жељом да читаоцима пренесе оно што су стубови српског идентитета као што је прича о Косову, образовању, учитељском позиву, о страдалништву у Првом и Другом Светском рату.

Марковић је термин “српски свет” везао за идентитет српског народа, термин означава распрострањеност цивилизацијског и културног утицаја на нације И означава појаву културне еманципације историјског развоја српског народа. Није везан за актуелна политичка збивања, а настао је како је јачала српска држава. Фрагменти српског света треба да афирмишу причу о културној димензији српског света, о културној афирмацији српства. Српски свет је заправо намера да покажемо да срби имају културну манифестацију, културни израз и културни образац којег поштују и са тим културним обрасцем они добијају своје поклонике уметности, политике, економије. Тог културног обрасца се не одриче ни један народ, ни једна нација.

Саша Маринковић је редовни професор на Педагошком факултету у Сомбору, Универзитета у Новом Саду. Предмет његовог истраживачког интересовања је перцепција европских друштвених и образовно-васпитних идеја Срба у XИX и XX веку, као утицај друштвене мисли на стварање политичког, националног и ширег културног идентитета.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП