ПОЧЕО ПОПИС СТАНОВНИШТВА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ ЋУПРИЈА

Наредних месец дана, 57 пописивача са видно истакнутом легитимацијом који учествују у Попису становништва, станова и домаћинстава, обићи ће домаћинства на територији града , викенд насеља и сеоске месне заједнице на територији општине Ћуприја. Пописивачи прикупљају податке директно од грађана, при чему одговоре испитаника по први пут уносе у електронске упитнике. “ До сада са терена имамо само позитивне информације, грађани су озбиљно схватили своју обавезу и попис се на територији општине Ћуприја за сада одвија по плану, каже Милица Цветковић, председница пописне комисије.

Укупно има 69 питања али ни једно лице неће одговарати на сва питања јер сама апликација у зависности од одговора које лице даје, наводи пописивача на која ће наредна питања лице одговарати. У Закону о попису наведено је да грађани не морај да се изјасне по питању вероисповести, језика и националне припадности, наглашава Милица Цветковић.

Ако пописивач не затекне никог код куће, у обавези је да минимум три пута обиђе релацију на којој врши попис, а ако и тада никога не затекне на адреси, оставља обавештење о доласку, на коме је истакнут његов ИД број као и информацију да грађани позивом на број кол центра у Ћуприји 035/81-50-909 и 0800 444 005 и могу да договоре термин који им одговара.
Према Закону о попису становништва, домаћинстава и станова, држављани Републике Србије са пребивалиштем односно боравиштем у Републици Србији, као и стално настањени странци са боравиштем у Републици Србији, у обавези су да учествују у Попису и да на сва питања дају тачне и потпуне одговоре. Свако одбијање, као и давање непотпуних и нетачних података, за собом повлачи прекршајну одговорност и новчану казну од 20 до 50 хиљада као и казну за пописисваче уколико несавесно обављају свој посао, објашњава председница Изборне комисије.

За оне који су због посла, школовања или из неког другог разлога одсутни, податке могу да дају присутни чланови домаћинства. За децу млађу од 15 година податке дају родитељи, старатељи или хранитељи. Попис је најважнији извор података о становништву и стамбеном фонду државе. Обавља се сваких десет година, и након обраде података добиће се одговори који ће бити основа ефикасног планирања развоја економске, социјалне, аграрне и друге политике.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП